различно 16 апр. 2018

Днес почитаме мъченици деви Агапия, Хиония и Ирина

Християнският свят почита днес свети мъченици деви Агапия, Хиония и Ирина.

По времето на император Диоклетиан в Рим живеел старецът Хрисогон. Заради вярата му в Иисус владетелят го осъдил на смърт чрез посичане. Обезглавеното му тяло оставили на морския бряг. Недалеч от това място живеели свещеникът Зоил и сестрите Агапия, Хиония и Ирина. Една нощ Хрисогон се явил на Зоил и на неговата сподвижница – Анастасия и предсказал мъченическия живот на трите девиците.

След три дни свещеникът се споминал, а трите сестри езичниците отвели при императора, за да се покаят и отрекат от Бог. Девиците били непреклонни. По заповед на Диоклетиан били хвърлени в тъмница и подложени на страшни изпитания. Нищо и никой не можел да прекърши вярата им в Иисус. Дори главният съдия Сесил, прочут със своето красноречие, останал безсилен да склони добродетелните девици да се поклонят на езическите идоли.

Тогава съдията заповядал Агапия и Хиония да бъдат хвърлени в огнена пещ и да се пържат в пъклените пламъци на дявола. На другия ден и най-малката сестра намерила смърта си. Мъченица Ирина извели извън града и един от войниците пронизал изнемощялото ѝ тяло със стрелата си.

От тогава църквата почита паметта на мъчениците деви Агапия, Хиония и Ирина.

Още от: различно


Още от: култура


Още от: ориентири