различно 21 юли 2016 2016-07-21 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaThwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6fc6862e823aa945340b7729bdb4c2189ae4b4a8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_293.jpg

Burgas Reporter Ltd.

В Турция е въведено извънредно положение. Въздържайте се от пътувания!

Министерството на външните работи на България съобщава, че снощи - 20 юли, в 23.40 ч. Министерският съвет на Република Турция под ръководството на президента Ердоган е взело решение за въвеждане на извънредно положение на територията на страната за срок от 3 месеца. 

Решението се основава на чл. 120 от конституцията на Турция, според който то трябва да бъде одобрено от турския парламент. Непосредствено след това правителството ще издаде декрети, имащи силата на закон, с които ще бъдат въведени конкретните мерки, включващи ограничения на правата на гражданите за посочения период. 

След публикуването на декретите МнВР съобщава, че ще информира незабавно българските граждани, за да се съобразяват с въведените мерки при престоя им в Република Турция. Във връзка с горното, към този момент остават валидни препоръките към българските граждани, посочени в съобщението от 20 юли т.г. 

Обстановката в Република Турция остава нестабилна. На територията на цялата страна се провеждат серия от операции на турските сили за сигурност, вследствие на които може да се очаква ескалиране на напрежението и да се генерират заплахи за физическата сигурност на гражданите. 

Същевременно на много места се организират масови обществени мероприятия като митинги и протестни шествия. Нивото на риска остава високо, като са възможни и сблъсъци на отделни места. Предвид влошената обстановка на сигурност, МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани в Турция да избягват да посещават оживени места в големите градове на страната. 

В Истанбул да се избягват обществените места с ключова социална роля като площад „Таксим”, бул. „Истиклял”, площадът пред двореца Долмабахче, туристическите места в район Фатих, спирките на метрото и метробусовете в централните части на Истанбул – районите Фатих, Бейоглу, Шишли, Бешикташ, големи търговски обекти и др. 

Препоръчва се да се избягват и инфраструктурните обекти, които бяха в центъра на процесите от 15.07, вкл. летище „Ататюрк”, ако не се пътува през него. В Одрин, на входовете и изходите на града, както и в самия град, се извършват засилени проверки на самоличността на гражданите и на автомобилите, като се изискват личните документи на водача и документите на автомобила. 

Възможни са забавяния при придвижването на превозните средства. Входовете и изходите на ГКПП на българо-турската граница са отворени и функционират нормално, но на ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ трафикът, основно на изход към Турция, е натоварен, предвид обичайните за това време премивания на турски граждани, живеещи в Западна Европа. 

От турска страна допълнително е засилен граничният контрол и се извършва детайлна проверка на личните документи. МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Република Турция до нормализиране на обстановката. 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...