спорт 01 март 2012 2012-03-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzFRIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4b63b44ac85d759f2eedc71959cf5a8fb63a2b1e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2798.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Радостин Кишишев: Твърдо оставам в сферата на футбола

Радостин Кишишев е един от успелите футболисти, произлезли от бургаската школа. Тинката, както го наричат с обич местните запалянковци постигна шеметна кариера, която го изстреля към върховете в този спорт. Сърцатият играч достигна до националния отбор, с който изигра немалко мачове, но безспорния връх в кариерата му беше участието в може би най-оспорваното първенство в света, това на английската висша лига. На Острова Кишишев спечели уважение и популярност, а за тамошните претенциозни запалянковци името Киш означава само едно, безкомпромисно раздаване по всяка част на терена и неистов стремеж към победа. Към края на кариерата си Радостин Кишишев акостира в родния си клуб Черноморец, откъде преди много години тръгна да покорява висините. Тинката с готовност се съгласи да даде своите безценни съвети към подрастващите играчи, които тренират в детско-юношеската академия на „акулите”

Г-н Кишишев, какво според вас трябва да знаят малките футболисти, които сега първите си стъпки във футбола и успехите изглеждат много много далеч?. Преди всичко малките трябва да имат желанието да идват на тренировки, защото това е един ангажимент от най-малко два часа и то всеки ден. Второ трябва да обичат футбола, да гледат футбол, защото без да гледат мачове и без да обичат играта няма как да ги караме насила да спортуват. Третото, не маловажно,  е да искат един ден те самите да станат футболисти. Защото повечето от децата казват: „Аз ще потренирам, ама сигурно няма да стана да играч”. В тази възраст има доста момчета, които са по-здрави физически и за по-малките деца това естествено е обезкуражаващо, защото те биват смачквани и не могат да покажат пълните си качества в тези ранни години. Нека знаят, че не трябва да не се отчайват и най-важното,повтарям, е желанието.  

Според рецептата на Кишишев, колко пъти трябва да се прави едно упражнение, докато се научи?

Всеки ден трябва да правиш повторения и повторения, абсолютно всеки ден за най-различни неща. Бих посъветвал малките деца да се научат да ритат и с по-слабия си крак.

И с двата?

И с двата  крака, това е моят съвет. И колко по-рано се научат да боравят с двата крака,  толкова по-голямо предимство ще имат в бъдеще.

На тази невръстна възраст кои компоненти от играта ви бяха най-трудни?

Аз като бях малък, бях почти по 24 часа на площадката, в градинката. След училище през всички останали часове бях на площадката. Може би това е първото и най-важното за всяко дете. Нека да не стои пред компютъра, а да бъде навън и да практикува най-различни спортове. Не само футбол, а баскетбол, всякакви игри с топки, също и  гоненици, изобщо чрез тези игри дедето придобива някакво умение, което ще му трябва за бъдещето.

Вие сте преминал през най-високото ниво във футбола, играл сте във висшата английска лига и все пак завиждате ли за условията, при които тренират днес децата на Бургас?

Дали завиждам?

Спрямо това, от което вие сте започнал преди години?

Да, това, което е тук, наистина е перфектно в момента. Децата, които използват тези изкуствени терени, имат възможност да тренират почти 12 месеца в годината...

Вие при какви условия тренирахте едно време?

На асфалт, аз тренирах върху асфалт. Площадката беше асфалтирана, може би чак на 13 години вече започнах да тренирам на затревен терен, на сгурия /кортове/ сме тренирали доста и там доста мачове сме играли. Условията, при които аз тренирах и тези, които са в момента, наистина са коренно различни.  

След приключване на кариерата ви бихте ли тренирал в някакъв момент с деца?

Не знам, още се колебая от къде точно да ми тръгне кариерата като треньор. Дали от деца, дали от мъжки отбор като помощник, дали като скаут или някакъв ръководен пост, не знам наистина.

Твърдо ли сте решил да останете във футбола.

Да, твърдо съм решил да остана във футбола, но все още се колебая  50 на 50 съм от къде би трябвало да започна. Ако питаме някой стар треньор, човек с много опит, той вероятно ще да започна от най-малкото, от най-ниското стъпало, но всеки човек различно се развива.

Имате ли самочувствие на човек, който е придобил доста опит в силни първенства и е готов да го приложи практически в българските условия?

Наистина имам самочувствие и смея да твърдя, че там, където съм играл през по-голямата част от кариерата си, е било на високо ниво и затова опитът, който имам, ще бъде от полза за футболистите, които ще тренирам.

Вероятно някои от вашите бивши  съотборници от различните отбори, в които сте бил вече се занимават с мениджърска дейност, скаутска, треньорска...бихте ли използвал тези контакти в работата си?

Да. Ние сме един затворен кръг футболистите и особено в България абсолютно всички се познаваме.

Говоря и за други първенства, в които сте бил.

Естествено, че е плюс това, че някой твой бивш колега вече има сериозен опит в дадената сфера било като треньор, като скаут или като директор. Така наистина мога да разчитам на много ценни съвети.    

автор: Красимир Калудов

 

на снимката: Радостин Кишишев /в средата/ наблюдава с приятели тренировка на деца

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...