образование 04 юни 2017

Марияна Стефанова: Участваме в конкурси, за да ги спечелим

Марияна Стефанова е директор на едно от най-добре ръководените учебни заведения в община Бургас. Неслучайно желаещите да  учат в ОУ „Васил Априлов“ от години надхвърлят възможностите за прием. 

В края на месец май стана ясно, че проект, разработен от учениците на учебното заведение, е впечатлил журито на конкурса „Мисли зелено“ на компания „Кроношпан“ и печели финансиране от 5000 лв.

Директорката на ОУ „Васил Априлов“ Марияна Стефанова разказва за технологията на успеха.

Как подготвихте вашия проект?

Получихме покана от Кроношпан за участие в конкурса „Мисли в зелено“. Организирахме анкети с учениците дали имат желание да се включат и какво предлагат като инициатива. В интерес на истината бяхме много изненадани от широкия отзвук сред децата и положителната им нагласа. Идеите им бяха страхотни.

Невероятно беше и това, че те искаха да изработват роботи със соларни батерии. Знаеха кой може да им помогне. Поискаха „зелена“ стена.  Учениците бяха всъщност причината да участваме в конкурса.

Излиза така, че ние възрастните не знаем колко са напред в мисленето си децата.  Усещате ли така нещата?

Абсолютно сте прав. Аз от известно време не спирам да казвам, че колкото повече се уча от децата, толкова по-добра ставам. Те са тези, които са носители на новото, креативни са и имат различно мислене. Изключителни са в това, от което ние като възрастни се притесняваме и  страхуваме. Ние казваме обикновено, че нещо не може да се случи, а децата го правят и са просто невероятни.

С каква нагласа тръгнахте в този конкурс?

Училище „Васил Априлов“ участва там, където знаем, че ще спечелим.  Нашите ученици приемат първото място като абонамент. Правим нещата най-добре.

автор: Красимир Калудов

Още от: образование


Още от: политика


Още от: спорт