образование 21 дек. 2016 2016-12-21 2016-12-21

Burgas Reporter Ltd.

Община Бургас планира мащабни ивестиции в училищата и в детските градини през 2017 год.

Всички детски ясли и детски градини ще бъдат оборудвани с модерно видеонаблюдение през следващата година. Процесът ще обхване поетапно и училищата на територията на общината.

От администрацията обясниха, че ще работят с МВР в пълен синхрон относно архивирането  и разрешителния режим за използване на масивите от събраната информация.

През седмицата вече е бил издаден лиценз за първото иновативно училище, което се изгражда в сградата на бившия дом за деца без родителски грижи „Александър Георгиев –Коджакафалията”. В бъдещето учебно заведение ще се използват най-модерните в момента образователни методи и технологии. Приемът ще бъде за общо 148 деца в първи и пети клас.

Иновативна детска градина с алтернативни методи на обучение ще бъде създадена и в к-с „Меден рудник”. Средствата за изграждането и са осигурени. В градината децата ще получават образование, което ще формира навици за опазване на околната среда.

Общината предвижда средства в бюджета за строителството на нова детска градина до вече съществуващата „Чайка”. Детска градина от ново поколение ще бъде изградена и в зоната на досегашния филиал на ОДЗ „Ханс Кристиян Андерсен”

През 2017 год. ще заработи и общинският фонд за даровити деца, чрез който ще се финансира участието на талантливи ученици на национални и международни състезания, а за най-заслужилите ще се осигуряват и годишни стипендии.

През следващата година ще бъде реновирано дворното пространство на Професионалната гимназия по строителство, а възпитаниците на Търговската гимназия най-сетне ще получат възможност да спортуват в нов физкултурен салон. Предвижда се и ремонт на практическите кабинети в Механотеникума, а корпуса за практически занимания на Гимназията по туризъм ще бъде изцяло обновен и на мястото на досегашния ресторант "Младост" ще се появи модерна база за професионални занимания на учениците.

По време на представянето на проекта за бюджет 2017 кметът Димитър Николов определи като основен акцент инвестициите в младите хора и в образованието. 
Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...