различно 04 ян. 2017 2017-01-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa3c1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d8301571d2cc2cf1f7661776296c2e45cbc55165/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26367.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Добро ли е доброто?

Да правиш добро, ей така, за да удовлетворяваш потребностите на другия човек край теб или на по-страничните хора - много от нас вече се убеждават, че не е най-добрия избор.

В нашия материален свят можем, а дори е непосилно за нас да прозрем положителен или отрицателен е ефектът на последствията от нашите добри пориви.
Добри са, според нас!

Но дали ще дадат благотворен резултат за обекта, към когото са насочени?
Това ние не знаем, а и трудно ще достигнем знанието за това.
 
Много хора, действащи, според представите си за доброто го правят за другите хора, но не винаги виждаме правилни последствия от този акт!

Защото освен нас и природата, която ни е създала и поддържа подходяща среда за развитието ни, има план, по който осъществява това.

Е, няма как! Не сме толкова съвършени (все още), че да познаваме тази програма, както и вътрешното устройство на природата, схемата от сили, които въздействат на нашия свят, за да  действаме, в съответствие с тях.

Равносилно е на работата ни с компютъра без познание за програмата, зададена в него.

Какво можем да направим?
Единственото, както за неподготвените ученици, попълващи  ТЕСТ. 
Да налучкваме ефекта на нашите действия!
Светът ни, като част от Вселената, която  е огромен компютър, е арена на нашите действия между нас и спрямо природата.
Но не осъзнаваме факта, че нашите мисли, чувства и особено нашите взаимоотношения активно влияят на цялата природа.
 
И ако са изградени неправилно, тоест, не съответстват на програмата на природата, то искайки да направим нещо добро, пишем с неправилните клавиши.
Дори не  виждаме самата клавиатура и какво правим с нея.
Резултатът се вижда по проблемите с екологията, с децата, по изкривените представи за човешките ценности.
 
И стигаме до отчаянието и верността на познатата фраза:
„Пътят към ада е постлан с добри намерения!“

Не знаем, какви са добрите ходове на природната програма.
Ако действията ни бяха правилни, всичко би било красиво и спокойно.
Но над нас надвисват радиоактивни облаци, приближават се цунами и смерчове. Под нас е замърсената земя, която всеки момент може да ни изненада. Сътворили сме всичко за доста неспокойно бъдеще, защото не знаем как правилно да влияем на света.
Затова трябва да се откажем от привичните стереотипи „хубаво/лошо“ и да разберем какво означава „хубаво“ или „лошо“ от гледна точка на природата. А от нейна гледна точка тези понятия са противоположни на нашите, защото сме създадени по егоистичен начин, за да оцеляваме.

Трябва да се издигнем над егоизма си и само тогава ще можем обективно да разберем какво е „хубаво“ и какво „лошо“. Ще ни стане ясно как природата се отнася към нас и ще можем да действаме правилно и непреднамерено. Дотогава, няма как!
Защото, ако доброто е „направи добро на другия“, то не знаем какво за него е добро.
За някой може да е да пийне, да хапне, за друг - да потанцува, за трети – да се усамоти.

Всеки има свои желания.
А какво, наистина е  добре за човека, ние не знаем. Природата развива всеки от нас по своя план.
Добър ефект има правилното взаимодействие, хармонията с околната природа.
Когато сме в равновесие със системата, започваме да усещаме благотворното въздействие на природата, нейното величие, безкрайност и съвършенство.

Автор: Емилия Наумова
 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...