ориентири 14 дек. 2016 2016-12-14 2016-12-14

Burgas Reporter Ltd.

Въвеждат се конкретни правила за ученическите пътувания

Министерският съвет прие Наредба за детските и ученическите пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

С наредбата се уреждат условията на туристически пътувания с обща цена, когато потребители на услугата са деца и ученици.

За всяко туристическо пътуване директорът на иницииращата институция е длъжен информира родители, настойниците или попечителите за провежданеto на конкретното пътуване и да получи тяхното съгласие.

Наредбата регламентира и изисквания за квалифициран персонал, който да обезпечи нормалното протичане на пътуването – учители, педагогически и медицински специалисти, като за всяка група се определя ръководител. Броят на лицата, придружаващи децата и учениците, се определя спрямо техния брой и специфичните им нужди. Когато в групите за туристическо пътуване са включени деца или ученици, настанени в социална услуга от резидентен тип или в специализирана институция, като придружаващо лице може да бъде включен и педагогически специалист, възпитател, психолог или медицински специалист от социалната услуга или специализираната институция.

При провеждането на туристически пътувания извън страната, е предвидено задължителното включване и на представител на туроператора. Въведени са и конкретни изисквания, свързани с нощуването, храненето, посещаването на плаж и организирането на други занимания за деца и ученици по време на пътуването.

Контролът по спазване на изискванията на наредбата е възложен на Комисията за защита на потребителите, Министерството на образованието и науката, регионалните здравни инспекции, Българската агенция за безопасност на храните и специализираните органи за контрол, компетентни в съответната област, съгласно приложимото законодателство. За нарушения ще се налагат санкции, предвидени в законите за туризма, за храните и за здравето.
 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...