различно 12 апр. 2016 2016-04-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ1JHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--83228ab5f5c55a17a54ea038cf48914c4c9b0298/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_25357.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Таз душа камбана, само тя в главите празни ни остана

Каква прекрасна българска, пардон, византийска мозайка.
 Обречени сме. От векове за векове се чудим кои сме и какви сме. Ту сме потомци на смелите прабългари, ту сме издънки на ония седем племена, от които ни е останала широката славянска душа. То, неслучайно сме измислили и онази мъдрост - "Ни риба, ни рак". За нас сме си я измислили. 

А в английския език нахалниците срещу роб пишат slave. Кой бе??? Тия ингилизи ли??? При Дойран ги пребихме. И Гунди има вкара гол на „Уембли” – ще ревнат патриотите. Всуе се морите тъй патриотично. 

Според историческите хроники хем сме нокаутирали византийците, където ги видим, хем сме взели от тях християнството, азбуката, държавната уредба и... ама, вие не знаехте ли??? Не знаехте или забравихте, че бащата на братята Кирил и Методий е бил византийски сановник? И не сте чували, че по заръка на византийския император светите братя съставили славянската азбука, глаголицата??? Ами, откъде ще го знаете или защо ще го помните. Нали в центъра на българската столица стои паметник на двамата солунски братя и единият от тях държи свитък с абуката, която не е била съставена от нито един от тях... така наречената „кирилица”, а както казва Стефан Цанев, по внушението на Големия брат от руската степ я наричат „кирилица” , за да не я наричат българска азбука, защото е неудобно някакси един малък български народец да е дал азбуката на един голям и велик славянски народ, който се самоопределя като наследник на Византия /спрете се с тая Византия, бе/ и като Нов Рим. 

Айде сега! Не ми настръхвайте патриотично и националистично. Не сучете мустаци... и не запрятайте ръкави, щото е смешно. Не е патриотично, освен това не е славянско. Те славяните са имали и дълги бради, а ние нямаме. И са били руси, а у нас само едната Златка е руса и... донякъде Волен Сидеров, който по-скоро е бял, ама пък е рус... рус... русософил, но първо беше американофил. 

Не ми настръхвайте и не бързайте да ме запсувате на единична стрелба, защото сами сме си сложили диагноза за раздвояване на личността или по-точно за раздвояване на колективното съзнание. Не други, а ние сами сме си го изпяли и самопризнали „Пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци”. Хем сме си ние, хем не сме. Сега ония от вас, които са изтърпели да стигнат дотук, се питат какво всъщност иска да каже възглупавият и дори направо тъп автор на този брътвеж. Ами, честно казано, и аз съм малко объркан и раздвоен от казаното и от неказаното. Обърках се, защото се оказа, че уж имаме страховита и дебела ограда като Вала в „Игра на тронове” и дълга като Великата китайска стена, уж имаме граничари, ама разни страшилища преминават през границата и през оградата като на разходка в парка, но пък уж нямаме граничари, но пък имаме доброволци патриоти, които безстрашно залавят пълчищата от скакалци, мигранти де, и ги овързват за ръцете и им казват с изящен кокни акцент „Гоу бак” и „Но Бългериъ”. И премиерът уж е говорил с тези пазители на българщината и ги поздравява, а после казва, че не ги познава, не одобрява стореното от тях и порицава такива опити  за насилие над бежанците. И патриотите, които са на границата, защото там незнайно защо няма граничари, се оказва, че са може би малко лоши и някои от тях са лоши момчета, ама са станали добри в резултат на станишевски катарзис. Тогаз се сещам за един от героите на прехода, който призова лошите момчета да си отрежат опашките като гущер и да станат добри момчета и после едни лоши хора убиха със снайпер внезапно задобрелия и ... 

Не може така. Псуваме Европейския съюз, ругаем Меркел, ама се хвалим със 100% усвоени пари от еврофондовете. Псуваме бежанците, ама при първа възможност бягаме към тая тежка чужбина и се хвалим как сме измамили социалните служби на Англия, Германия и Гърция и лежим у дома и пърдим, пък ни плащат затова. Не може така. Не може една българска партия да проглуши света, че е възможно най-българската и най-патриотичната партия, пък да сложи наколенките и да стори поклон пред депутати от Руската Дума и да открива предизборната си кампания в руската столица Москва. 

Не е е нормално и една друга съвсем нова партия да бие тъпана, че ще защитава с голи гърди целостта и светостта на Европейския съюз, пък на своето учредително събрание да кани представители на държава, която е извън този съюз, защото не спазва негови основни ценности. Няма как в българския парламент депутатите да са русофили, туркофили, германофили, американофили, но да не са българи. 

Не може така. Пийте си хапчетата. Това е ненормално. Ни сме риба, ни сме рак. Всъщност да не би онзи самоназначил се патриот, които изрева с изящен шекспиров английски, прочутото вече „Но Бългериъ” да е искал да каже, че вече няма България, че си е заминала? 

Кого да питам? Ето вас ви питам, ама знам ли ви какви сте вече. Московци ли сте, донски казаци ли сте, евразийци или евроатлантици. Само един екзактен ДОСТ знае. 

автор: Красимир Калудов    
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...