здраве 17 юли 2016 2016-07-17 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXNvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3db386a947cf99c3095d34ee5c51a5bf006b35fa/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_228.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Девет чешми в област Бургас са с доказано полезни води

Общо девет извора на територията на област Бургас и един в община Стралджа вече са с изследвани води, чиито качества са изписани на указателни табели. 

Проектът, чиято цел е и популяризирането на изворите в региона, е дело на Ротари клуб Бургас – Приморие. Средствата за инициативата са изцяло от организацията, която спечели дистриктно финансиране.

Преди да бъдат обявени резултатите, от всяка чешма са взети проби по два пъти – през пролетта и лятото. Девет от чешмите вече са с монтирани табели с показатели, предстои окачването и на последната, която се намира в бургаския квартал „Ветрен”.

Новоизбраният президент на Ротари клуб Бургас – Приморие Димитър Павлов, ръководителят на проекта „Десетте бургаски извора” Димитър Узунов, членове на клуба и кметът на град Българово Йордан Йорданов поставиха деветата табела на чешмата в населеното място.

Ето и списък на чешмите, свързани с всички изследвани извори с доказано добри и полезни показатели за питейни цели:

- Чешма за общо ползване село Лъка, община Поморие

- Чешма за общо ползване гр. Каблешково, на пътя за Ахелой, община Поморие

- Чешма за общо ползване с. Медово, на пътя за село Бата, община Поморие

- Чешма за общо ползване село Горица, община Поморие

- Чешма за общо ползване квартал Ветрен, гр.Бургас, община Бургас

- Чешма за общо ползване в квартал Черно море, гр.Бургас, община Бургас

- Чешма за общо ползване гр. Българово, непосредствено до църквата, община Бургас

- Чешма за общо ползване село Поляново, местността Банята, община Айтос

- Чешма за общо ползване село Росен, община Созопол

- Чешма за общо ползване село Лозенец, община Стралджа

Предстои представянето на специално създаден за проекта сайт, в който ще може да се намери актуална информация за изследваните извори. Ще бъдат разпространени и 500 брошури със същата информация за качеството на водите.

Източник: Ротари клуб Бургас - Приморие

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...