здраве 09 юли 2016 2016-07-09 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

46 са мъртвите делфини от началото на лятото

От началото на този летен сезон Черно море е изхвърлило 46 мъртви делфини. 

Това сочат актуалните данни, предоставени от Министерство на околната среда и водите в отговор на запитване на "Дневник" от тази седмица.

Поводът са зачестилите случаи по цялото Черноморие на намерени мъртви водни бозайници.  Според Сдружение "Да запазим Корал" тази година се очаква отново масовото измиране на малки делфинчета, подобно на  миналото лято.

През август 2015 г. морето изхвърли на брега над 250 мъртви бебета китоподобни (или над пет пъти над обичайното), много други са останали да се разлагат навътре в морските води и не са стигнали до плажа, смятат експертите. 

Независимо разследване на Сдружението в защита на Корал установи, че причината най-вероятно е заплитането им в рибарски мрежи. Позовавайки се на последни експертни проучвания в Черно море, и от МОСВ посочват, че смъртността при делфините най-често се дължи на болести или на заплитане на делфините в рибарски мрежи.

Позицията на МОСВ, посочена в отговора до "Дневник" е, че броят на констатирани мъртви екземпляри – 46 за юни, "не предполага изводи за завишена смъртност". От екоминистерството сравняват данните с предходните години.

От ведомството уверяват, че имат изготвен план за действие, който да подобри организацията и реакцията при изхвърлени мъртви екземпляри китоподобни. Подготвя се и инструкция за взаимодействие и повишаване ефективността при тези смъртни случаи. Освен това е  сформирана и работната група. Липсват изброени институционални мерки, с които да се избегне миналогодишното масово измиране на делфини.

Снимка: Атанас Русев

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...