здраве 31 авг. 2016 2016-08-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1U3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--654706d14e6228450403dc74dfa1906b22c745f5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_1019.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Новосъздаден областен съвет ще осигурява превенция на населението при бедствия

Областен съвет за намаляване на риска от бедствия ще подпомага областния управител в дейността му по организиране защитата на населението при бедствия в областта. 

Целта е да се осигури превенция при защита живота и здравето на населението и целостта на инфраструктурата.

„От нас зависи да превърнем новосъздадената структура в реално работещ и полезен за гражданите инструмент, а не в орган, който да функционира само на хартия. Важно е да обединим усилия и средства, за да извършим необходимите превантивни мерки, които да сведат риска от кризи до минимум, отколкото да се справяме с последствията на по-късен етап. Разчитам на всеки един от вас да даде конкретни предложения, които ще помогнат да намалим риска от бедствия в област Бургас“, каза областният управител Вълчо Чолаков по време на среща с членовете на съвета.

В състава на съвета ще влизат кметовете на общини, представители на общинските съвети, на държавните институции на регионално ниво,  директорите на пожарна, полиция, агенция "Национална сигурност”, центърът за спешна медицинска помощ и други, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия.

Част от дейностите, които Областна администрация провежда за превенция от бедствия, са почистване на критични речни участници, с помощта на лица, лишени от свобода, кандидатстване по проекти за осигуряване на необходимата тежка техника, периодични проверки и наблюдение на рискови водни обекти. Чолаков отправи апел към присъстващите да увеличат обема на мероприятията, осигуряващи превенция.

По време на срещата стана ясно още, че с промените в Закона за защита при бедствия се регламентират до 15% от средствата от резерва за непредвидени и/или неотложни разходи, за финансиране на превантивни дейности и дейности по подготовка за реагиране. Предвижда се и разработването на програми и проекти за намаляване на риска от бедствия, провеждане на специализирани обучения, които да залегнат в програмите за предучилищно и училищно образование. Заложено е и  създаването на  доброволни формирования в общините с население до 20 000 души.

Сред задачите на новосформирания съвет са анализ и оценка на обстановката при бедствия, взимане на решения относно осигуряване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, информиране на населението за развитието на бедствието, предприетите действия за неговото овладяване.

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...