култура 25 авг. 2016 2016-08-25 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Бургас изпраща август със "солен" фестивал

Традиционният Фестивал на солта, който за поредна година ще се провведе на Атанасовското езеро в Бургас, стартира утре – 26 август.

Това издание е посветено на миграция – на птици, на животни, на хора.

„Миграцията като порив за търсене на по-добро място за живот, скритата сила, която кара милиони индивиди да изминават огромни разстояния, за да намерят по-благоприятен климат, обилна храна и сигурност.”, обясняват от Българска фондация биоразнообразие, които са едни от организаторите на фестивала.

За присъстващите на „соленото” събитие са предвидени много игри, забавления, детски ателиета, посветени на миграцията, арт работилници за пера, татуировки с мигриращи ята, изработване на мандали и др. Една от атракциите ще бъде жонгльорско ателие, за което топките ще се направят от сол.

Специална експозиция, наречена „Миграции”, ще представи придвижването на животни и хора и ще провокира интереса на участниците към това явление, което все още крие много неразкрити тайни.

Фотоизложбата „Пътуване с птиците“ на български и тайвански фотографи ще украси производственото хале на „Черноморски солници“ АД.

И тази година няма да липсват познатите занимания „Солничар за един ден“, „Базар на солта“ и вечерно къпане в лугата и калта. Фестивалният ден ще завърши с музиката на Paraplanner и техния хит, писан като че ли специално за Атанасовско езеро – „Комари“.

Атанасовско езеро е най-важно за миграцията на птиците. Оттук минава пътят на птиците„ВиаПонтика“, по който всяка пролет и есен прелитат стотици хиляди бели щъркели, розови пеликани, осояди, орли и пойни птици.

Тази година всички, които имат интерес да се докоснат до чудото, наречено миграция, трябва да дойдат до 28 август на „Точката“ (след бариерата на солници Север). Там от 8:00 до 12:00 ч. посетителите ще бъдат посрещани от специалисти орнитолози, които ще им предоставят оптична тръба и бинокли за наблюдения. 
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...