региони 07 юли 2016 2016-07-07 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Природозащитници: И това лято ще има много мъртви делфини

Има вероятност и това лято броят на мъртвите делфини в Черно море да е значителен.

За това алармират от Сдружение да "Да запазим Корал", цитирани от dnevnik.bg. От там уточняват, че до края на август 2015 г. мъртвите делфини са надхвърлили 250 индивида, като всички са били бебета от вида муткур. 

Припомняме, че вчера дете намери мъртво делфинче на брега на плажа „Корал”. Според Атанас Русев от Сдружението по тялото на морския бозайник ясно се виждат следи от рибарска мрежа.

От началото на сезона идентичните случаи по крайбрежието са вече над 25. При по-голямата част от тях причината за смъртта отнво е следствие удушаване в рибарски мрежи. Само много малка част от умрелите делфини достигат до брега в следствие характерните морски течения. 

Според членовете на Сдружение „Да запазим Корал” сигнали по проблема са подавани до Министерството на околната среда и водите, ноот там не са предприели адекватни мерки за опазването на този защитен вид в Черно море.

Миналата година Сдружението, с помощ на ексеперти от "Зелени Балкани" и румънски специалисти, извършиха със специална техника преброяване на делфините в Черно море. Резултатите са показали, че най-вероятната причина за високата смъртност е удавяне в рибарски мрежи, използвани при незаконен улов на калкан.

"Тогава от туристи се превърнахме в гробари на делфинчета, след това на полицаи, ветеринари, биолози, инженери, следователи, на една цяла държава заместихме институциите, за да установим причината и извършителя на това престъпление срещу нашите събратя делфините.," припомня Русев. 

След огласените публично резултати обаче отново няма реакция от страна на институциите.  Липсват и превантивни мерки за избягване същата трагедия през лятото на 2016 г. 

Според информацията на Атанас Русев, който работи с румънски специалисти, през изминалите няколко седмици случаите с умрели делфини в Румъния също се увеличи.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...