култура 16 авг. 2023 2023-08-16 2023-08-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDZBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--57aa11708578ec35e8040caa8ace9ccff4574703/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG-a0b4e7edc8c7ba5748fd351876384df8-V.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Конкурс за домашни питки и баници предизвика най-добрите майсторки от Съдиево

Най-добрите майсторки на домашни питки и баници показаха уменията си да създават шедьоври с брашно, масло, сирене и още нещо навръх празника на село Съдиево.

За втора поредна година на Успение Богородично се проведе кулинарният конкурс „Да съхраним традициите“.

Общо 16 майсторки от различни възрастови групи принудиха строгото жури и и гостите на празника да загубят ума и дума заради вкусно приготвените творения.

Всяка една баница и питка бяха оценени детайлно заради вкуса си, вида си, украсата си и тематиката, която следва.

Всички „пазителки“ на кулинарните традиции получиха грамоти за участие от организатора на конкурса.

Бяха осигурени и награди за създателките на най-вкусните и впечатляващи питки и баници.

Всички участници в конкурса и зрителите опитаха и от празничния курбан по случай Успение Богородично.

За втора поредна година зад цялостната организация от страна местното читалище в лицето на всеотдайната Мария Колева застава Георги Янев, общински съветник в Общинския съвет в Айтос.

От години съм в Съдиево и от сърце и душа помагам на църквата за курбана. Що се отнася до конкурса, опазването на кулинарните традиции и възраждането на традиционната българска селска кухня е една от моите лични каузи. Имаме толкова много да учим от нашите баби и дядовци заради отношението им към храната, за техните правила за здравословно хранене, за начина на приготвяне и съхранение на продуктите. Щастлив съм, че през тази година  участничките и гостите бяха повече от миналата година. Надявам се догодина да се престраши и някой мъж, майстор на баниците и питките, за да отстрами и нас, мъжете кулинари. Всички тези усмихнати хора тук показват, че сме на прав път. Ще бъда истински щастлив, ако примерът на Съдиево бъде последван от други селища в община Айтос– коментира г-н Янев.

Той призна, че е посещавал различни кулинарни конкурси в цялата страна и в чужбина, като вплел идеи от тези събития в цялостна културна програма, която да даде възможност на жители на Айтос и съставните селища да провеждат подобни прояви, с които да привлекат туристи и гости през цялата година.

Още през ноември или декември Георги Янев и негови съмишленици си поставят за цел за организират и проведат конкурс за домашно вино и домашни мезета в Айтос, в който да се включат производители и майстори от цялата община.

Работата по това събитие вече кипи.

 

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...