политика 13 март 2023 2023-03-13 2023-03-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFovIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a9c55a9ba4cd5ca279c143f4ce1f9b71d6feec49/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/TSS_4479%20(1).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Съветници от ПП "Средна европейска класа" с въпроси за скъпата вода в Бургас

Жителите на Бургас и съставните селища от общината продължават да заплащат вече седем месеца неоснователно високи месечни вноски за вода.

За да се сложи край на това положение от групата общински съветници на ПП „Средна европейска класа“ предлагат най-после да бъде избран един от седемте обявени бизнес планове, които ВиК Бургас официално представи.

Това може да се случи на общо събрание на ВиК дружествата, а решението им да бъде изпратено до общинските съвети за гласуване.

В зависимост от инвестициите, които ще бъдат направени, цената на водата за крайните потребители може да варира.

Председателят на групата съветници Иван Иванов заяви, че връщане на цената около 3 лв. за кубик е напълно поситижима. Според него в момента буквално се „тупа топката“ и не се предприема нищо.

По време на срещата си с медиите г-н Иванов, колегите му Росен Топкаров и Красимир Калудов засегнаха и темата с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас.

За да бъде изкара ситуацията от задънената улица, в която се намира, от ПП СЕК предлагат кандидатстването за свободните позиции да се осъществява електронно. По този начин ще може да се сложи край на унизителното редене на опашки от страна на търговците.

Съветниците предлагат още изрядните наематели да имат допълнителен бонус при повторно кандидатстване, а срокът за ползване на обектите да е за пет плюс пет години.

Относно възможността да се въвежда търг за правото на ползване на обектите от ПП СЕК заявиха, че има предложение при случаи с двама или повече кандидати за една позиция общинската комисия да избере победителя или да се даде „точката“ на досегашния наемател за още пет години. Вариантът за търг също остава възможен, но само ако е законосъобразен.

Росен Топкаров, който е председател на постоянната комисия по Икономика и инвестиционни политики припомни, че вече повече от 4 години се очаква в Бургас компанията „Сигатек“ да започне производство на газотурбинни двигатели за самолети Боинг.

„ Още чакаме първия двигател, всъщност още чакаме първия нает на работа специалист в тази компания. Община Бургас дори направи автобусна спирка до предприятието, което още не е завършено. Сега спирка има, но работници няма. До края на мандата ще отправим редица въпроси за този и други инвеститори и как община Бургас защитава интереса си. Защото в договорите с такива компании има заложени не само определен брой инвестиции, но и определен минимален брой работни места, за определен период от време, а не някой ден“, каза Топкаров.

Според обявения проект на компания „СИГМАТЕК“ още през 2019 год. би трябвало да работи научно-изследователски и производствен център за двигатели за самолети „Бойнг“. Тогава инвеститорите обявиха план да разкрият 450 работни места в бъдещето производство, но до ден днешен на мястото на производствените халета има само един пазач.

 

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...