култура 15 авг. 2022 2022-08-15 2022-08-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEo5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c2c8df7498aba6a929a4eafd6e3d00eacfb2e3f3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_2439.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Празничната изложба в Съдиево, която беше напълно...изядена

Майсторки в приготвянето на питки и баници премерихи уменията си в кулинарен конкурс изложба в село Съдиево, община Айтос. Организаторите на събитието, Мария Колева от народно читалище „Христо Ботев“ 1928, общинските съветници Георги Янев и Евгений Генчев, кметът Щерион Щерионов като домакин отправиха предизвикателство към всички, които още пазят старите семейни рецепти.

Навръх празника Успение Богородично в уречения час ръчно омесените, навите и украсени творби бяха подредени в двора на местната църква „Света Богородица“, за да бъдат оценени от експертно жури.

По същото време край църквата къкреше и курбан за здраве.

Членовете на журито, в чийто състав влизаше и легендарната майсторка готвачка кака Веска,  бяха изключително затруднени от демонстрациите на толкова много сложни техники, вкусове и майсторлък, вложени в приготвянето питките и баниците по стари семейни рецепти.

След дълго анализиране и обсъждане журито избра носителките на призовите места.

Третата позиция беше отсъдена на Полина Колева за нейната артистично и изящно омесена питка.

Второто място зае местната майсторка на питките Зафирка Добрева зарази сътворения от нея шедьовър.

Журито и всички участнички в конкурса, както и публиката, аплодираха силно победителката в конкурса, Мария Петрова.

Тя спечели отличието със своята  прекрасно омесена, изпечена и украсена питка.

За трите майсторки имаше награди, но заслужено уважение, подаръци и грамоти получиха и всички участнички в конкурса.

Наградите и подаръците бяха осигурени от общинските съветници Георги Янев и Евгений Генчев.

Най-класическа баница, най-сладка баница, най-красива питка, най-стилна питка, най- вкусен кекс, най – завита баница...имаше какви ли не категории.

Баниците бяха бързо изядени, а по обяд свещеникът освети питките и курбаните, приготвени от майстори на агнешкото.

Тогава вече празникът се изпълни с усещане за всеобща ситост.

А за неуморимата Мария Колева от народно читалище „Христо Ботев“ 1928, която превърна една смела идея в част от културния календар, както и за отдадените Георги Янев и Евгений Генчев остана радостта от това, че за поредна година организираният от тях конкурс „Най-вкусна питка и баница“ показа, че в Съдиево кулинарните традиции са живи и привличат към себе си и млади и стари.

Конкурсът постепенно се превръща във важна дата в местните хроники и с всяка година майсторите в него стават все повече, а изделията им все по-добри.

На Успение Богородично хората от Съдиево намериха още едни повод да застанат рамо до рамо, като една общност, в двора на църквата. Да се посмеят, да се повеселят и да споделят празника заедно.

А от това едва ли има по-хубаво.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...