региони 03 апр. 2022 2022-04-03 2022-04-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWg3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--feb437cd970e5ad99b5e92003e327b35c57ad78e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20161216_120832_resized_1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо в Карнобат отделят за образование най-много средства от бюджета си

В Община Карнобат ще разполагат с рекордно висок бюджет в историята си. Той вече достигна 40 444 404 лв.

Бърза справка по отделните пера показва, че най-сериозна част от средствата ще бъдат насочени към сферата на образованието или общо 16 601 975 лв.

Беше логично да попитаме кмета Георги Димитров защо в момент, в който от всички страни всички искат финансова подкрепа и помощ, той и колегите му са насочили  толкова много пари към образованието.

Ето и неговият коментар.

Който се занимава с политика, трябва да е наясно, че след него идват други хора, че животът върви напред и без наука не можем да направляваме живота си. Става въпрос за съвременна техника, за технологии, за цялото това интернет общество.

Знаете ли, някога свързвахме  селското стопанство със сърпа. А сега една модерна машина, с която се жънат масивите, струва около 400 000 – 500 000 лв. Цялата е изпълнена с електроника, а един механизатор трябва да може да я управлява. Затова и професията на механизатора става вече по-престижна.

Ако някога в техникума по механизация на селското стопанство в Карнобат , т.е днешната професионална гимназия по селско сотпанство, учеха учениците как се жъне на SK 4 и на трактор DT 54, сега не може повече по този начин. Ако днес влезете в комбайна, ще видите оборудване като в самолет. Това е вече друго технологично ниво.

Спомням си, че попитаха веднъж един земеделец от Бургас защо си бил купил автомобил „Ролс Ройс“. А той им отвърна „Защо не ме питате каква машина за нивата си купих, която струва два пъти по-скъпо от този „Ролс  Ройс“

Това е вярно. Една такава нова машина може да бъде управлявана само от образован и подготвен човек. Това е един малък пример.

Сега разбирате ли защо инвестираме в образование. Твърдя, че някога имахме една от най-добрите образователни системи в света, а в момента имаме сериозно отстъпление.

Бях в Австрия, бях в клиника и видях как оперативките в едно отделение се водят на ...български език. Защото лекарите там са българи. Много добри лекари.

Ние днес подготвяме кадри за Европа. Средният ни ешелон от специалисти е буквално оголен. Хората, които остават тук осъзнават, че нискоквалифицираният труд се замества от техника. Всички виждаме това.

Този преход към новото време става възможен с образование. Да не говорим, че в Карнобат сме свидетели и на другата крайност. При нас в някои училища имаме билингвизъм. Майчиният език на някои от учениците е друг. Затова учителите вече са възпитатели, педагози, психолози и какво ли не. Учат ги на четене, на писане и ги оформят като личности.

За всички новости, за цялото това иновативно обучение трябва да бъдат осигурени средства.

Трябва да разберем, че ако пренебрегнем образованието като основен приоритет, след 15 години ще бъдем по-зле. Като град, като регион, като държава. Да, ние винаги се оплакваме, но истината е, че ако не си подготвим децата днес за нов живот в нова електронна среда, значи не сме за тук.

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...