региони 26 ян. 2022 2022-01-26 2022-01-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmQ2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--81ff4968a326eafbf3c0ddc6b7e8ad49b8ce5c8b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/KPP_MALKO_TURNOVO.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Най-после добри новини. Предстои разширение на ГКПП „Малко Търново“

Изграждането на скоростния четирилентов път, разширението на ГКПП „Малко Търново“ и започване на обслужването на ТИР трафика в тази точка на българската граница отново са на дневен ред.

За развитието по темата съобщи бургаският народен представител от „Продължаваме Промяната“ Константин Бачийски.

„За четирилентовия път между Бургас и Малко Търново се заговори преди няколко години. Веднага след изборите започнах да настоявам в бюджета да се осигурят средства за изпълнението на проекта. Тогава министърът на финансите Асен Василев поиска подробна документация и количествено-стойностна сметка. В тази връзка потърсих проектите от Областна управа и от общинските администрации, но се оказа, че до момента е нямало никаква проектна готовност, никаква документация и реално всичко трябва да започне от нулата“ – коментира Константин Бачийски.

За да стартира проектът,  депутатът е провел поредица от работни срещи с министъра на транспорта Николай Събев, който е един от горещите привърженици на идеята, с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Бургаският народен представител вече е осъществил няколко разговора и срещи по темата с българския посланик в Анкара и с консула ни в Истанбул, Турция, които също работят по темата.

Всичко това е постигнато само в рамките на около месец на фона на години бездействие от предходните управления.

Този проект ще даде възможност за много по-активно използване на транспортния коридор от Турция към българските черноморски пристанища, към Румъния, Молдова, Украйна, Русия и други страни.

„Това е един от нашите приоритети за икономическото развитие на региона. Със случващото се около ГКПП „Малко Търново“ още веднъж доказваме, че сме имали реални намерения да извършим промяна, а не сме давали красиви обещания“ – коментира Константин Бачийски.

Паралелно с това бургаският депутат е успял да привлече подкрепа и за създаването на туристически митнически пункт на границата в Резово. По този начин морското селище няма да бъде повече югоизточен край на България, а нова врата на ЕС.

Отварянето на този пункт между България и Турция също ще осмисли и ремонта на пътя Бургас- Царево, за който вече Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че е осигурило средства.

„Съвсем скоро предстоят разговори на високо ниво между България и Турция за уточняване на детайли по темата. Вярвам, че ще има добри новини за Малко Търново, Царево, Резово и за целия регион“– коментира Константин Бачийски.

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...