региони 23 сеп. 2021 2021-09-23 2021-09-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDE1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ae9d9baad6d190b345576323e856c8126693e207/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/242540562_2324938307637511_4273345866450695538_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

А обходен път край Карнобат …кога?

В тези дни всички българи чуха за Айтос по един ужасен повод. Претоварен със зърно камион връхлетя върху автомобил и буквално заличи едно семейство, защото в катастрофата загинаха баща и двете му деца.

Мир на душите им.

И айтозлии се вдигнаха като един, за да призоват държавата да изгради околовръстен път, който да изведе автомобилния трафик извън града.

На среща с протестиращите се яви зам. министър, областен управител, полицейски шефове, представители на пътната агенция.

И там някъде измежду всички коментари, мнения и анализи се чу, че засега тежките камиони ще бъдат пренасочвани по друго трасе…

Извън Айтос, но…право в…Карнобат. Айтозлии си отдъхнаха за малко, но се заканиха да не отстъпят.

Но някой пита ли се какво мислят карнобатлии? Някой замисли ли се, че те страдат заради същия проблем?

Преди десетина години кметът на Община Карнобат Георги Димитров се обърна с призив към институциите  и към всички народни представители от Бургаски избирателен район да се обединят около разрешаването на един ескалиращ проблем.

Проблем, породен от това, че тежки камиони, натоварени с какви ли не стоки минават открай до край през Карнобат по улица „Москва“. Тогава кметът, предугадил икономическите тенденции, прогнозира, че от АМ „Тракия“ към Ришкия проход и към   Айтос, след него към прохода към Провадия ще идват все повече и все повече камиони. Прогнозира обаче и това, че автомобилните колони не само ще поставят под свръхнатоварване градската улична мрежа, не само ще увеличат нивата на вредни емисии от изгорели газове, но и ще поставят под риск хората от Карнобат.  

Защото, както вече стана ясно, улица „Москва“ е ключова пътна артерия за местните хора, които я пресичат, за да отидат на работа или на училище в Селскостопанския техникум. Тя е част от пътя I-6, т.е принадлежи на държавата. И това си личи отвсякъде. В района на светофара, който е близо до градския парк, камионите вече са издълбали асфалтовото покритие и са се образували 15 см. бабуни. Представете си в тъмната част на денонощието какъв риск е това за шофьорите. Държавата не предвижда ремонт на улица „Москва“, правят се частични „кърпежи“ и тя става все по-зле. И пак да припомним, че това всъщност е неделима част от път I-6.

Оказа се, че прогнозата на кмета се сбъдна. Изцяло. Във всяка една точка. Дори и в тази за големия риск, на който са изложени карнобатлии.

Така се случи, че по тази улица вече загубиха живота си карнобатлии. Градът вече даде своя кръвен данък.

„Да, този въпрос за околовръстен път съм го поставял преди десет години. Дори вече има няколко идейни проекта за обход“ – споделя Георги Димитров.

Попитан дали се притеснява заедно със съгражданите си от това, че тежките камиони ще се отклоняват от Айтос и ще преминават през Карнобат, той отговаря така“

„Ришкият проход е на изток на нас. Камионите досега минаваха и в момента минават през Карнобат. Най-вече тези, които пътуват към Айтос. Те преминават по улица „Москва“. За нас най-важното е камионите, които идват от АМ „Тракия“, да не се движат по тази улица, от единия край на града до другия. Защото това е голям проблем за нас. За съжаление и ние имаме смъртни случаи по тази пътна отсечка“ – казва кметът.

Два от идейните проекти за изграждане на обходен път на Карнобат са оценени на 8 млн. и на 10 млн лв.

Толкова струва спасението на карнобатлии от шума, изгорелите газове, задръстванията, разрушаването на уличната мрежа и …спасението на човешки животи…

Но засега това не е приоритет на държавата. Нито пък за АПИ. Тази 8 млн. лв или 10 млн. лв. така и не се намират.

Затова всичко продължава по старому. Хората на Карнобат не са …приоритет. 

Днес кметът Георги Димитров  изобщо не е радостен от това, че някога, още преди десет години е прозрял и предрекъл накъде отиват нещата. Той и съгражданите му продължават да стискат зъби и да се надяват, че все някое правителство и все някое ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще изпреварят събитията, а  няма да ги следват с огромно закъснение.

Надяват се, че ще бъде изграден обходен път на Карнобат.

Защото икономическата логика е такава.

И логиката на живота.

И днес натоварените грамадни камиони преминават по ул. „Москва“, която прорязва Карнобат от край до край.

Рушат настилките, отделят изгорели газове, вдигат страшен шум и поставят под риск живота на хората, които пресичат улица „Москва“. В края на краищата за шофьорите това е път I-6, а не част от градската мрежа.

А бабуните на големия светофар до парка стават все по-трудни за преодоляване от пешеходци, от автомобили и камиони.

Кога ще има обходен път край Карнобат? Никой не знае.

Автор: Красимир Калудов

снимки - Яна Танева

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...