политика 28 юли 2021 2021-07-28 2021-07-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcnQzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ae6fdd6544325259254aaa75fe8abce5a6bf5c8b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/KB_1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Върху какво трябва да се фокусира парламентарната комисия по случая „Росенец“

Днес в 46 Народно събрание ще се проведе първото заседание на антикорупционната комисия, създадена по предложение на Мая Манолова, лидер на коалицията "Изправи се България! Ние идваме".

Една от темите, които ще се обсъждат, е случаят "Росенец".

Според бургаския общински съветник Константин Бачийски " Създаването на парламентарна комисия по случая „Росенец“ в 46 Народно събрание няма да има никакъв смисъл, ако в работата си тя се фокусира само върху нарушенията около летните „сараи“ , обитавани от Ахмед Доган.

През април месец 2020 год. той пръв се противопостави на обособяването на недостъпен анклав в парк „Росенец“.

Бачийски е на мнение, че е изключително важно комисията да обследва и анализира в детайли взаимодействието на различни институции, които са се поставили в услуга на обитателя на „сараите“ и са работили в ущърб на обществения интерес, като по този начин са позволили част от българското крайбрежие да стане недостъпна за българските граждани.

Съветникът посочва като пример за срамно единодействие между кръговете около „почетния председател“ и държавни институции това, че буквално няколко часа след като е подал сигнал до бившия областен управител на Бургаска област за нарушение на законите по казуса „Росенец“ е бил потърсен от „парламентьори“, оказващи му натиск да оттегли сигналите си. Според него в случая е по-важен не неуспешния опит за натиск, а светкавичното и недопустимо изтичане на информация от областната администрация към „сараите“.

Константин Бачийски изрази надеждата си, че парламентарната комисия ще осветли поредицата от решения на общинската администрация и на Общинския съвет в Бургас, с които е направено всичко възможно общинската собственост да бъде загубена в полза на фирмите, които стопанисват лятната резиденция на Ахмед Доган.

„Очаквам от комисията да постави началото на разкриването и на всички останали нарушения в Росенец, а уверявам ви, такива има на много други места в този крайбрежен парк близо до Бургас“ – коментира Бачийски.

Общинският съветник и зам.председател на ПП „Средна европейска класа“  изрази готовност да предостави на комисията в Народното събрание материалите и информацията, които е събрал по повод на нарушенията и беззаконията в Росенец.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...