култура 09 юни 2021 2021-06-09 2021-06-09 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmgxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bbe912a0c9e53064baedee1ee691eac20615171f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%91%D0%B5%D0%B7%20%D0%B8%D0%BC%D0%B5.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Известията на Бургаския музей“ с нова информация за историята на региона

Вече излезе от печат седмия том от „Известията на Бургаския музей“.

Изданието се финансира по проект, РИМ – Бургас спечели пред Министерството на културата.

В книгата намират място 24 научни статии и съобщения, посветени на културно-историческото и природното наследство на Бургас и Бургаския край. Тематично това са 7 археологически, 9 исторически и изкуствоведски, 2 етнографски, 4 природонаучни и археозоологически публикации, един отзив за книга и музейна хроника. Сред авторите са всички уредници и екскурзоводи от РИМ – Бургас, както и учени от НИМ – София, РИМ – Варна, Център за подводна археология – Созопол, както и зоолози, историци и архитекти от Бургас.

Изданието е особено богато на съвсем нова историческа и археологическа информация за Бургас и Бургаския регион. Редица материали са подчертано приносни – като например публикациите за архаичната епоха на п-в Хрисосотира в Черноморец, неизвестни данни за археологическите обекти в землището на с. Миролюбово, интересни типове монети и медальони от Несебър и Емона, съвсем нови данни за византийските печати от Бургаския музей, неизвестни находки от Созопол, откупени преди близо 100 г. от Варненския музей, и мн. др.

Изключително интересни са и историческите статии в сборника. В тях се съдържат съвсем нови данни за възрожденската иконопис в Бургаско, за някои опълченци, общинските такси и налози в Бургас след Освобождението, промишленото производство в Бургас преди Освобождението, създаване и функциониране на Рибната борса в Бургас, създаването на туристическата инфраструктура по Южното Черноморие.

Особено внимание предизвиква статията за периодичния печат в Бургас от Освобождението до  1944 г.

Също така интересни са етнографските статии в сборника – как са празнували старите Бургазлии Васильовден и Никулден, и отговорите на папа Николай до българския княз Борис като извор за етнологията.

В сборника намират място и особено важните изследвания на археозоолозите и биолозите. Това са статии за костните останки от Източна България, които са извор за това какво са консумирали хората тук през различните исторически епохи.

Описан е и опит за гнездене на жълтокрака чайка, или гларус, в градска среда.

В сборника за пръв път намира място сериозното изследване за едно прочуто корабокрушение, особено известно през 19 в. в британската преса, но за което в България не се знаеше нищо до този момент. Става въпрос за потъването на английския ветроходен клипер „Хелпмийт“ при н. Зунарита, гр. Приморско.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...