политика 03 юни 2021 2021-06-03 2021-06-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbUoxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b91b2873670f4cc83399185892ec48eec3207f2c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG-0bc4464e5352e7108d4230888f59e9f4-V.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Председателят на РИК Бургас: Машините за гласуване помагат на избора ви

Адвокат Михаил Хаджиянев е един от най-авторитетните и уважавени бургаски юристи. Освен с успехите си в съдебната зала той е известен и с това, че от години е част от екипа на Районната избирателна комисия. За извънредните парламентарни избори на 11 юли той вече заема отговорната позиция председател на РИК Бургас. Потърсихме го за кратък коментар относно предизвикателствата, които създава машинното гласуване, както и за професионалното му мнение по отношение на гаранциите за опазване на вота на избирателите.

Всички ние, а и вие, сме изправени пред изцяло машинно гласуване. Нова ли е ситуацията за вас и екипа ви или е съпоставима с предходни избори?

Не бих бил категоричен в това да се определи ситуацията като нова. Разбира се, има доста нови елементи, които се явяват като предизвикателство пред настоящите избори. За първи път в изборната история на България ще имаме изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. Няма да има възможност за избирателите, дори да искат, да гласуват с хартиена бюлетина.

За Бургаска област разкритите секции до момента са 739. От тях в 607 ще се гласува с машини. Само в 132 ще се гласува с хартиени бюлетини и в тях няма да има инсталирани машини.

Другото предизвикателство, с която може би и вие сте запознати, е свързано с направените през последните дни експерименти за необходимото време за гласуване от един избирател. В момента анализите продължават, но вече има изводи, че в някои секции ще се наложи да бъдат поставени по две машини.Защото повече от 400 души е трудно да гласуват, а има секции, в които броят им ще е по-голям.  Очевидно те ще бъдат изправени пред невъзможност да упражнят правото си на избор с една машина, затова предполагам, че с две машини в една секция това ще бъде преодоляно.

Колко са тези „проблемни“ секции в Бургаски избирателен район, където ще има необходимост от две машини?

Все още обработваме тези данни, разполагаме с тях, но очакваме официално да бъде обявена „границата“ от броя гласуващи с една машина. Дали ще бъдат 400, 500 или 550, става дума за реално гласуващи.

Работите ли по отстраняването на този хипотетичен проблем, т.е ще бъдат ли осигурени необходимите машини?

Създаването на тази организация относно обезпечаването с машини за гласуване зависи основно от ЦИК. Разбира се, ние ще подадем необходимата информация за онези секции, които превишават лимита от гласуващи, посочен от ЦИК. Ще изискаме на тези места да има по две машини.

Мислите ли, че нивото на информираност за машинния вот е достатъчно високо, за да преминат леко изборите?

Аз съм оптимист, защото от наблюденията ми върху предходните парламентарни избори, в които имаше „смесено“ гласуване, видях, че и в малките населени места машините са били използвани. Това означава, че с една масирана информационна кампания, този процес ще се улесни още повече. Не само ЦИК, но и РИК Бургас ще направи регионална информационна кампания, ще разчитаме и на медиите, чрез които ще излъчим кратък филм. При обучението на секционните комисии ще направим всичко възможно да разполагаме с машина за гласуване. В малките населени места ще разположим машини, които ще стоят на място, за да могат повече хора да се запознаят със "стъпките". Надявам се, че ЦИК ще разположи и по няколко машини във всеки град, където хората ще могат да гласуват като на симулатор. В момента има подобни сайтове и приложения, но чисто психологически е много по-добре един избирател да може да види с очите си как изглежда машината, как се гласува чрез нея.

Дали с едно такова предварително запознаване с технологията на машинното гласуване ще се понижат нивата на стрес сред някои избиратели, които се притесняват от това нововъведение?

Нека хората се успокоят. Машините за гласуване ще им помогнат в избора. Няма нищо страшно. Няма да има никакви допълнителни усилия. Просто човек влиза в секцията, получава една карта, вкарва я в машината, прилича на малък банкомат, на екрана вляво се изписва бюлетината, избирателят протяга ръка към екрана, натиска върху номера на партията или коалицията, която предпочита, вдясно натиска номера на преференцията, натиска ОК или както е изписано на екрана, излиза въпрос „Вие избрахте номер Х за партия или коалиция и номер Y за преференция? Това ли е вашият избор“. Избирателят потвърждава своя избор и излиза една малка хартиена разписка, върху която също е изписано за кого сте гласували и хартиената разписка се пуска в урна.

Обяснявате целия процес като нещо леко и приятно. Но не започват ли трудностите след това. Преброяването на гласовете. Как ще се случи?

Преброяване в смисъла, който сме влагали до момента, вече няма да има. Протоколът от секциите с машинното гласуване ще изглежда така. В него освен имената на участниците в СИК ще се записани броят на бюлетините, които няма да се използват, но стоят в резерв, ако се повреди машината. Освен това има и едно число. Броят на подписите на хората, които са гласували в секцията. Под това число трябва да се напише броят гласували, според данните от машината. Тези две числа трябва да съвпадат. Протоколът е от две страници. Машината идва в секцията с два броя „флаш“ памет. Двете „флаш памети“ и една дълга разписка се носят при нас и реално за Информационно обслужване ще са нужни само тези две флашки. Информацията, която е необходима се взима от тях. Реално, броене в смисъла, който сме влагали до момента, няма да има.

Има политици, както и „тролове“, които създават и разпространяват теории на конспирациите и пророкуват, че изборите ще бъдат нечестни. Тези хора са ясни, но какво бихте казал на онези избиратели, които започват да вярват на теориите и се опасяват, че чрез машините гласовете им ще бъдат манипулирани, а вотът нечестен. Гарантирана ли е честността на вота?

Изборите в България са честни. Колкото и странно да звучи на хората, които са недоволни от резултатите. Твърдя, че в голяма степен се получава това, което гласоподавателите са искали. Мога да ви гарантирам, а аз участвам петнадесет избора до момента, че от ниво СИК до ниво РИК, които са под наш контрол, включително и в предаването на резултатите до ЦИК не могат да стават никакви злоупотреби.

Хората трябва да бъдат спокойни. Ако има някакъв проблем в изборната система на България, която е на много високо ниво, това е така нареченият „контролиран“ вот. Но това е извън секциите. Това е проблем, който не засяга изборната администрация. Тя се справя и се надявам, че ще продължи да се справи.

Що се отнася до хората, които се притесняват от машинното гласуване. Бих им казал, че притеснението им е излишно. При най-малкото съмнение за нередност ще имат деветчленна комисия, ще имат застъпници, ще имат телефонните номера на РИК и моят личен телефонен номер. Ние ще реагираме незабавно.

Трябва да ви кажа, че многото участници в изборния процес, членове на СИК, застъпници, наблюдатели, представители на политически сили до голяма степен гарантират невъзможността за злоупотреби.

Около вас в РИК се усеща доста голямо спокойствие и делова атмосфера. Готови ли сте с колегите ви за изборите?

Да, комисията се конституира на 22 май, има 17 членове. Пет технически лица, трима специалисти IT. Комисията има общо само трима нови колеги, които за две седмици се включиха много успешно. Бургас има отлична изборна администрация. Неслучайно, предходният председател на РИК Бургас, г-жа Елка Стоянова, в момента е член на Централната избирателна комисия. Смея да кажа, че тя е изключително достоен представител на бургаската комисия.

Полагате ли основите на една бъдеща професионална, редовна изборна администрация?

Да, това е стар мой проект. Надявам се след тези избори да създам, първо за Бургас, едно малко ядро от хора, които да преминават през обучение и да получават сертификат, най-вече за секционните избирателни комисии. По този начин това ядро постоянно ще се увеличава. Ще минават два или три пъти в годината през опреснителни часове и ще се запознават с евентуални изменения в закона и с промени в протоколите. Така ще имаме добре подготвени хора в секционните комисии. А това е важно не само за Бургас, но и за цялата страна.

Някъде видях ваша прогноза, че още около 5 часа сутринта на 12 юли ще бъдете готови с обработените резултати от изборите на 11 юли. Постижимо ли е това?

Това е една моя шега и мое обещание пред новия областен управител, проф. Нейкова. Тя се грижи много за нашия комфорт, за което и благодаря. Бях и споменал, че още в 5.30 часа сутринта след изборите с нея ще пием кафе, а готовите протоколи ще бъдат до нас. Няма да осъмнем чак във вторник, но това мое обещание се основава на моите изчисления и на вярата ми в способностите на нашия екип, който е много добър.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...