култура 25 май 2021 2021-05-25 2021-05-25 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2QxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--241d211bfe2d16ab49071b9e73cfe788e164fa76/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/188122660_2217282298446055_2887411294281448503_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Едни от най-добрите унгарски ленти ще бъдат показани в "Клуб модерен театър"

Клуб „Модерен театър” ще бъде домакин на първите от много години насам “Дни на унгарското кино“.

Те ще се проведат от 26 до 29 май. Програмата включва четири популярни заглавия, оценени като от професионалистите, така и от зрителите. Филмите са отличени на редица международни фестивали.

Инициативата цели да срещне любителите на киното в Бургас с постиженията на една малко позната у нас филмова територия, която не спира да печели престижни награди, както и сърцата на публиката в цял свят. Кинолентите предлагат завладяващи истории, много от които са базирани на действителни исторически събития и личности.

С тази проява започва цикълът „Непознати кинематографии”, който има амбицията да поведе бургазлии на пътешествие от Аржентина и Канада до Израел и от Северна Африка до Скандинавието.

Програмата се организира със съдействието на Община Бургас и Унгарския културен институт.

Програма:

26 май -18:30 ч. - “BUDAPEST NOIR”- криминален трилър.

27 май -18:30 ч.- “АУРОРА БОРЕАЛИС-СЕВЕРНО СИЯНИЕ”- драма.

28 май- 18:30 ч.- “КИНЧЕМ”- исторически, приключенски, романтичен филм.

29 май -11:00 ч. - “ЛАПИЧКА“- семеен филм

Билети се продават на касата на “Часовника” и на място в деня на прожекциите - един час преди началото. За резервация и повече информация тел.0894898098

За филмите:

BUDAPEST NOIR, 2017, криминален трилър, 95 мин.

Един разочарован от живота криминален журналист разследва бруталното убийство на младо момиче. Гордон е разкъсван от любопитство и колкото повече се опитват да го сплашат, толкова по-упорито се впуска в случая. Нишките водят в много посоки и изглежда не е в ничий интерес истината да бъде разкрита. Заснетa изключително естетски в най-добрите традиции на film noir, лентата е екранизация по едноименна книга, преведена и на български.     

„АУРОРА БОРЕАЛИС – СЕВЕРНО СИЯНИЕ”, драма, 104 мин.

Успешната адвокатка Олга е изградила кариерата и независимостта си във Виена. Когато майка й Мария внезапно изпада в кома, Олга трябва да се върне у дома. Докато преглежда вещите на майка си, Олга започва да открива травматични събития, свързани с раждането й. Цял живот тя е знаела, че е родена в манастир, след като баща й е бил убит. Сега Олга се опитва да сглоби парчетата на пъзела с помощта на Мария, която се събужда от кома и трябва да се изправи срещу миналото си. Марта Месарош е една от най-големите дами на европейското кино, носител на Златна и Сребърна мечка от Берлинския кинофестивал, наградата на филмовата критика от фестивала в Кан, както и най-престижните отличия на Сан Себастиан, Чикаго и много други международни кинофоруми. Аурора Бореалис е нейният най-нов филм.  

           

„КИНЧЕМ”, исторически, приключенски, романтичен, 121 мин.

Унгарският аристократ и изключителен дресьор на конe, Шандор Блашкович, е убит от австрийския офицер Ото фон Йотинген. Йотинген поема управлението на двореца, а осиротелият Ерньо Блашкович трябва да се премести в къщата на бедните работници. Той не може да прости на Йотинген, че е отнел живота, земята и честта на баща му. Ерньо продължава да дресира коне, един от които, на име Кинчем, е великолепен, и според него ще се превърне в печеливш билет за връщане на семейния дом и достойнство. Конят е непобедим шампион, но е див и непокорен, точно като жената, която също проявява силен интерес към Kинчем (и Ерньо) - Клара фон Йотинген. По действителни събития.

„ЛАПИЧКА”, семеен филм, 92 мин.

Филм за малките любители на животните и техните родители, вдъхновен от историята на унгарско куче-спасител, станало известно навсякъде по света с подвизите си. Макар сценарият да е плод на въображението и да не почива на документални факти, той всъщност се превръща в израз на почит към всички кучета-спасители, които благодарение на смелостта и решителността си опазват живота на много хора, попаднали в критични ситуации. Забавна комбинация от игрални епизоди и анимация, творбата завладява зрителите с много хумор и напрежение в повествованието. Подходящ за деца над 6-годишна възраст.   

                                                                                         

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...