Парламентарни избори 2021 22 март 2021 2021-03-22 2021-03-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2R5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d4f88f9e84e7328ec21855913970db1de147e3e3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/KB_1%20(1).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Когато резултатите от изборите зависят от …граматиката

Промяна в методиката с изборните правила за гласуване в чужбина може да преобърне резултатите от вота в изборните секции в чужбина, по-специално в Турция.

За очертаващата се възможност предупреждава бургаският общински съветник Константин Бачийски.

В чл. 233 и чл. 234 от Изборния кодекс изрично е указано, че се забранява предварителното раздаване на книжа и материали, както и изнасянето на изборните книжа извън мястото за гласуване. Декларацията по образец / Приложение N:22 – НС/ е част от списъка с тези книжа и по смисъла на закона не може да напуска пределите на изборната секция.

Според изискванията на закона прeди дa глacувa в някоя от секциите в чужбина, вceки български избирател трябвa дa пoдпишe дeклaрaция, чe не е глacувaл на друго място и да се подпише лично. Това трябва да се случи пред членовете на комисията в изборното помещение.

В случай, че гласуващият е попълнил и подписал декларацията извън изборното помещение и без комисията да удостовери, че той лично полага подписа си, е напълно възможно, при евентуално търсене на наказателна или административна отговорност, да се окаже, че декларацията е подписана от друго лице, което да компрометира последващите наказателно-правни действия.

Спорната промяна в методиката, за която предупреждава Бачийски,  се изразява в ползването на предлога „ПРЕД“  вместо „В“ в конкретен текст:

5.3. Българските граждани с избирателни права, които не са включени в списъка за гласуване, се дописват на ръка от СИК в списъка и се допускат до гласуване, след представяне на документ за самоличност и декларация по образец (Приложение № 22-НС). Декларацията може да бъде попълнена лично от избирателя пред изборното помещение.

Ако новият текст бъде приет, ще получим поредно доказателство, че у нас правилата се диктуват от зaдкулиcиe. Тoвa решение ще пoдпoмогне eднa  мaшинaция нa избoритe.“  - твърди Бачийски.

Според него от евентуалната промяна партията, която ще бъде облагодетелствана, е ДПC заради изборните секции в Турция.

Бачийски припомня, че заедно с още 88 свои съмишленици през 2017 год. са се включили в парламентарните избори за Народно събрание като наблюдатели в изборните процеси в Турция.  Тогава те са настояли всички гласуващи български изселници да попълват и подписват лично въпросната декларация на български език пред комисията така, както е според изискванията на закона.

Един от нашите наблюдатели излезе за около пет минути от секцията и когато се върна, видя как други членове на комисията тъпчат бюлетини в урната, но без реално в изборното помещение да има такива хора – дава пример за изборни нарушения Бачийски.

Съветникът настоява да бъде спазен Изборния кодекс и декларациите, с които гласуващите в чужбина удостоверяват, че не са дали своя вот на друго място, да се попълват и подписват в изборните секции, а не пред тях

Както се казва, „По делата им ще ги познаете“. Ако текстът се приеме във варианта декларациите да се попълват извън секцията, тогава ще публикуваме протоколите от заседанието на ЦИК , за да стане ясно на всички българи, членовете на коя партия от ЦИК входират този текст и членовете на коя партия играят в един отбор с ДПС, за да може всички българи да си направят изводите навреме, преди да решат за кой ще гласуват на предстоящите парламентарни избори – категоричен е  Константин Бачийски .

Още подробности можете да гледате в приложение видео материал ТУК

Коментари

Парламентарни избори 2021 ...


AutoDoc ...


Предсрочни парламентарни избори 2021 ...