Парламентарни избори 2021 24 март 2021 2021-03-24 2021-03-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEZ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ec22b28960b03ee13ec31e038eb06db355d2ff4b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/pefticheva-tabakov%20(38).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Програмата ни е насочена към всеки човек и към всяко семейство

Живко Табаков е водач на бургаската листа на коалиция „Изправи се. Мутри вън“ . Днес той ще ви представи важни акценти и приоритети от предизборната програма, с която той и колегите му кандидати търсят доверието на хората от региона.

Към кого е насочена предизборната ви програма? Има ли приоритетни сектори?

Програмата на „Изправи се. Мутри вън“ е създадена от експерти. Има 620 мерки, които покриват всички сектори, всички браншове. Но самата тя е насочена към всеки един отделен човек, към всяко едно семейство. Няма слаб пункт при изработването и. Тя е разбираема, лесно приложима и осъществима.

Преди нашия разговор внимателно четох програмата ви. Аз бих определил като визитка на „даващата“ подкрепа държава. Но за да дадете такава подкрепа за хората, бизнесите и всички обществени сфери са нужни сериозни средства. Обяснете ми, откъде ще ги осигурите? От заеми или от нов начин на изразходване на публичните средства, които се харчат в момента?

Безспорно е, че програмата ни е насочена и към обикновения човек. Към тези хора, които живеят трудно и не могат да се справят с ежедневието. Неслучайно сме посочили , че е важно да бъде преразгледан Планът за устойчивост и развитие , който трябва да бъде внесен в ЕС и държавата да усвои 30 млрд. евро. Тези средства смятаме, че не трябва да бъдат изразходвани основно за бетон, асфалт и тръби, а да бъдат насочени и към социалната сфера, към увеличение на възнаграждението на хората и помощ на селския и малкия бизнес.

Защо има такъв силен фокус в малкия и средния бизнес? Когато хората ви питат през тази кампания как вашата програма ще се отрази на всеки едни от тях, вие какво им отговаряте?

Гръбнакът на икономиката са микро, малките и средните предприятия. Ние сме свидетели на вълна от поголовни фалити навсякъде. Затова се стремим да подкрепим тази прослойка български предприемачи. Конкретните ни мерки са намаление на данък печалба са едноличните търговци от 15% на 10%. Да бъде на едно ниво с „плоския“ данък. Предлагаме и намаление на патентния данък със 75% до излизане на държавата от тази криза с коронавируса. Друга мярка, която предлагаме е бизнесът да се регистрира при нови нива от 200 000 лв., а не 50 000 лв., както е сега. Запазваме и възможността при желание на даден предприемач той да може да се регистрира по ДДС. Ще работим и затова да бъде премахнат данък „уикенд“. В нашата коалиция обмисляме и стъпки към премахването на данък „дивидент“.

Определяме като много важно и поемането на осигурителната тежест на най-засегнатите от кризата бизнеси. Крайната ни цел е хората да разчитат на достойни пенсии, заплати и доходи.

Но дотук става дума за частния сектор? А в държавните фирми?

Отделяме голямо внимание и на държавните монополи. В програмата ни сме заложили да бъде въведен таван на заплатите на мениджърите в държавните фирми и най-вече, те да имат мандатност. И ще направим всичко по силилите си да спрем партийните и политически назначения без конкурс.

Защо толкова държите на цифрова икономика и на електронно управление. Някой човек на село или в малък град ще ви пита с какво това ще промени живота му?

Дигитализацията и електронното управление изостават страховито спрямо много други държави в Европа. Да, за много от хората това звучи неразбираемо. Но с думи прости. Ще се облекчат много тромави процедури. Ще се провеждат електронни обществени поръчки. Ще изчезнат много гишета и ще бъдат заменени от електронни услуги.

Питате ме как обяснявам това на един човек от село или малък град. Ето как.

При въвеждане на електронно управление този човек ще има електронна здравна карта, електронно досие и ще получава електронна рецепта. Иначе казано ,той ще знае за какво и къде са отишли парите му. А сега никой нищо не знае какво се случва с парите му, с които плаща за здравеопазване.

И още едно просто обяснение. Електронното управление ще сложи край на тази огромна администрация с толкова много чиновници и ще спре да се харчи такъв голям паричен ресурс.

Сам споменахте здравеопазването…има ли шанс да се реформира то по такъв начин, че да стане модерно, високотехнологично и достъпно за всеки българин?

Знаете, че на година в здравеопазването се наливат над 5 млрд лева, а много голяма част от тези средства не стигат до „доболничната“ помощ, т.е там, където е превенцията. Настоящият модел показва, че Здравната каса се източва. Видимо е, че България разполага с най-много болнични легла на глава от населението, има много болници на глава от населението, но средната възраст на лекарите и медицинския персонал  е над 55 год. Медицинските сестри в лечебните заведения са три пъти по-малко като брой от необходимото. Добавяме ниските възнаграждения, добавяме забавените реформи и стигаме до едно най-високото ниво на смъртност в Европа и последно място по брой ваксинирани.

Има достатъчно паричен ресурс, достатъчно легла, а парите изтичат през „клиничните пътеки“. От това в крайна сметка губят всички. И лекари и пациенти.

Затова си поставяме за цел премахнем лимитите в болниците, да намалим доплащането в брой, да постигнем и този непостижим до момента принцип „Парите следват пациента“. И понеже говорим за справедливост и социална държава, ще работим за създаване на фонд за здравно осигуряване на социално слаби български граждани.

Заявявате сериозни намерения в регионалната си политика. Какво би трябвало да знаят избирателите, че ще получат в тази сфера, ако ви подкрепят?

Цялата ни листа с кандидати за депутати е от представители на всички общини в областта. Познаваме проблемите на хората в общините. Хората навсякъде са натрупали недоверие към управлението на ГЕРБ, към неизпълнението обещания и непроведени реформи.

Гарантирам, че предложенията ни за всяка една община са лесно осъществими и бързо осъществими. Ефектът от тях ще бъде усетен от всички.

Нека дам пример.Искаме да остават повече средства в общините. Да бъдат прехвърлени права от централната власт към регионалната. Смятаме, че е крайно време местните власти да имат повече права да разпределят местните данъци и такси. По-голямата част от този ресурс трябва да остане в общините, а ефектът ще бъде голям, защото общинските ръководства ще инвестират повече в капиталови програми и ще водят по-успешно социални политики.

Сигурно като представител на туристическия сектор имате какво да кажете на жителите на черноморските общини, но Бургаска област има населени места, в които водещо е селското стопанство. Какви мерки в този сектор са намерили място във вашата програма?

Нека не забравяме ,че икономиката в Бургаски регион е много по-слабо развита, отколкото би ни се искало да бъде. Безспорно е, че селското стопанство е важен сектор.Не трябва да игнорираме селата. В програмата на „Изправи се. Мутри вън“ са заложени доста мерки.  Такъв инструмент е националната програма „Семейно стопанство“ , която поставя в центъра малките семейни фирми от този сектор.  Те ще получават земя и пари за стопанства, които отглеждат зеленчуци, плодове ,билки, развиват пчеларство, различни видове животновъдство. Това е начин да бъдат създадени работни места в малките населени места, а и там хората най-после да усетят предимствата на това да получават лично европейски средства за своите идеи и за своя труд. Говоря за малките земеделски и животновъдни стопанства ,а не за големите компании.

Туризмът…това ли е сферата, в която вие се готвите да прокарате сериозни промени?

По отношение на туризма смятам, че моята експертност е на високо ниво. Дошло е време за промяна, време, в което ГЕРБ няма да управлява България и няма да излъчва слаби министри като тези, които излъчваше до момента. Ще имаме достатъчно време да поработим върху промяната на туристическия продукт на България и това ще го усети целият бранш. Тук отново предвиждаме и подкрепа към малките семейни фирми чрез насочване на средства от европейски фондове, предлагаме да се въведат образователни програми за предприемачи от микро, малки и средни туристически фирми, но ако говорим глобално за целия сектор „Туризъм“, предлагаме създаването на фонд „Следващо поколение ЕС“ и развиване на бранд „България“, както и реклама на този бранд. Ето ви конкретен пример. Ние сме за незабавно въвеждане на електронни визи и на издаване на визи на граничните пунктове за туристи, които са важни за нашия пазар, например от Русия и от Турция.

Ако хората от Бургаски регион ви подкрепят, на какво ще бъдете гаранция?

Със сигурност ще бъдем гаранция, че няма как да се случи коалиция с ГЕРБ или с ДПС. Ще сме гаранция, че ще държим на прозрачно управление.

Това не е първата кампания, в която участвам лично. И от тази кампания в мен остава горчивината от видяното. Срещаме се с хора, които преминават през големи несгоди. Това е нашият силен мотив да работим за тези хора, да променим живота им, да работим за промяна.

Защо във вашата предизборна програма е намерил място и ангажиментът да направите ревизия на управлението на премиера Борисов, да ревизирате всички обществени поръчки по времето на неговите правителства и евентуално след проверките да предизвикате и съдебни процеси срещу нарушителите?

Силното желание в хората е да има пълна прозрачност за случилото се през тези 11 години назад в управлението на кабинетите на Борисов. Народното събрание няма да се превръща в трибунал, а просто ще бъде възстановена справедливостта. Ще се върне законността в България. Законността при взимане на решения.

Нека не забравяме какво искаха хората по площадите по време на протестите. Какво скандираха в градове и села месеци наред.

Тази ревизия не е основната част в нашата предизборна програма, но е важна част от нея. Иначе една от най-важните ни цели е да сложим край на управлението на Борисов и да покажем всички прегрешения на това управление.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

Парламентарни избори 2021 ...


AutoDoc ...


Предсрочни парламентарни избори 2021 ...