култура 24 фев. 2021 2021-02-24 2021-02-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFZ4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--419a4b51814a33765b5383bfb6c3b6e719c3729e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%99%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%B2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Михаил Йосифов: Музиката е форма на комуникация. Тя е езикът на емоциите

Михаил Йосифов е един от най-успешните джаз музиканти у нас. От съвсем малък животът му е свързан с изкуството – дядо му е тромпетист, чичо му и баща му също се занимават с музика.

Завършва класа по тромпет на Русин Атев в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, след което образованието му продължава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.

Осен изключително талантлив тромпетист, Михаил Йосифов е също композитор, аранжор и преподавател.  Той е двигателят зад създаването на различни успешни музикални проекти – Михаил Йосифов секстет, Sentimental Swingers, RomaNeno Project, BA COMBO, MYXTET.

Сред музикантите, с които е работил, са Майк Стърн, Дейв Уекъл, Mezzoforte, Dephazz, Петер Херболцхаймер, Карен Бернод, Ранди Брекър, Макс Моя, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Антони Дончев, Хилда Казасян, Христо Йоцов.

Михал Йосифов ще гостува в Бургас заедно с колегите си Ангел Заберски – син, Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев. Музикантите ще представят пред морската публика най-новия си проект „Zaberski vs Yossifov”. Концертът е част от поредицата „Зимни джаз вечери”, реализиран от „Арт мюзик ателие”, със съдействието на Министерството на Културата. Събитието ще се състои утре, 25 февруари от 19:00 ч. в зала „Тончо Русев” на Културен дом НХК.

- Последната година се оказа истинско предизвикателство за всички – не само за хората на изкуството, но каква беше тя за Вас?

- Последната година беше доста шокираща за мен. Огромна част от плановете ми се сринаха и се наложи да се измислят нови, съобразени със ситуацията. Това не е лесна задача, имайки предвид условностите, които пандемията наложи. За сега се справям горе-долу, но очаквам с нетърпение нещата да се върнат в нормалния си ритъм. Аз съм социален тип човек и изолацията ме кара да се чувствам зле.

- Бургас се свързва най-вече с лятото и с морето, но „Зимни джаз вечери” разчупват това клише, имахте ли колебание да приемете поканата на момичетата от „Арт мюзик ателие”.

- Никакво колебание нямах. Винаги е удоволствие да съм в Бургас и посрещам с радост всяка покана, особено на момичетата от „Арт мюзик ателие“.

- Джаз музиката има своите верни почитатели, опитвате ли се обаче да достигате до хората, които не познават този стил? Блазни ли ви идеята да привличате нови фенове, или създавате музика без да мислите за това?

- Аз възприемам музиката като форма на комуникация. Тя е езикът на емоциите. Съответно колкото повече хора те разбират, толкова по ясен е изказът ти. И понеже смятам, че в емоционално отношение хората доста си приличат, когато измислям музика, се стремя да разчувства мен, което е сигурен знак, че и някой друг ще я хареса. Това е нещото, което ме води при създаването на нови произведения.  За мен е комплимент по голяма част от обществото да харесва това, което правя.

- Вие сте един от авторите на проекта „Zaberski vs Yossifov”. Разкажете как се роди тази идея и какъв път е извървяла тя до днес.

- С Ангел Заберски ни свързва дългогодишно приятелство както в живота, така и на сцената. Това е довело до стотици прекрасни съвместни изяви на най-разнообразни места, от малки клубове, до огромни концертни зали. В крайна сметка решихме, че е време да реализираме и албум, в който двамата да покажем нашите творчески сходства. Всъщност това си е и повод отново да свирим заедно, и то в компанията на двама абсолютни гиганти на българската сцена, Стоян Янкулов и Борис Таслев, които за наш късмет са ни и много близки приятели.

Автор: Марина Костова

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...