култура 19 ян. 2021 2021-01-19 2021-01-19 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaUZ3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4efb82dfc9cb5fbd40894f6f4cc78153c759ddc8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/etnografski%20muzei.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ето как ще се промени Етнографският музей в Бургас

Най-старата сграда в Бургас – Бракаловата къща, ще бъде ремонтирана в близките месеци.

За мнозина тя е позната като Етнографския музей. Строена е през 1072 г. от бившия кмет Димитър Бракалов, помогнал много за утвърждаването на Бургас като център на Югоизточна България след Освобождението.

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в града и е единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 - 1981 г. Именно тогава къщата, която преди това е била училище и хотел, се превръща в етнографски музей.

С днешна дата Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей - Бургас успяха да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота, който ще се осъществи с европейско финансиране. Преди това две години отнеха съгласувателните процедури с НИНКН.

"Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в една още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас", каза кметът Димитър Николов.

Проектът предвижда пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Ще бъде конструктивно укрепено каменното стълбище, към което ще се монтира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се изгради нов плочник, ще се монтира нова ограда.

В двора ще бъдат ситуирани две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и пърформанси, а любимото на много бургазлии етнографско кафене ще бъде обновено. Предвижда се в менюто му да влязат любими специалитети на българина от края на 19-и век.

По този начин се отваря възможност за целогодишно предлагане на обучения за млади занаятчии, за организиране на интересни събития на живо и всичко това да привлече повече хора на всякаква възраст да посещават не само музейната експозиция, но и хубавия комуникативен двор в най-централната част на Бургас.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...