политика 05 дек. 2020 2020-12-05 2020-12-05 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbWh1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--add63c835b4a587912b92da35ec7ffc5379d1427/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/KB_1%20(1).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски с призив за подкрепа към всички фармацевти на „първа линия“

С призив да бъдат подкрепени българските фармацевти се обърна към премиера и министъра на здравеопазването Константин Бачийски, зам.- председател на ПП „Средна европейска класа“ /СЕК/.

Според него е огромен пропуск това, че едва на 4 декември работещите в този бранш са били официално признати от правителството за служители от „първа линия“.

Бачийски призова с открито писмо премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да предвидят финансови стимули за всеки работещ на трудов договор фармацевт и помощник-фармацевт.

Като аргумент за предложението си той посочва следното:

„Почти всеки един заразен с „КОВИД 19“, след лекарския кабинет, преминава през аптеката, където се среща очи в очи с тези специалисти. От месец март до днес фармацевтите са сред хората, които са изложени на най-голям риск, но към момента никой от тях не е получил никаква подкрепа,никакъв финансов стимул или компенсация за работата си в тези извънредно опасни и застрашаващи живота условия“

Според Бачийски  твърдението в публичното пространство, че държавата се дистанцира от този бранш, защото аптеките са частни търговски дружества, регистрирани по Търговския закон, е неправилно.

Доказателство за това е фактът, че личните лекари също са регистрирани по този закон, но те вече са одобрени за получаване на финансова подкрепа от държавата, както и медицински сестри и санитари.

Зам.-председателят на ПП „СЕК“  е категоричен, че всички фармацевти и помощник-фармацевти в България заслужават да бъдат включени към онази група работещи граждани, които получават бонуси и финансови стимули, заради работата си на „първа линия“ в борбата срещу епидемията от КОВИД 19.

Константин Бачийски припомня, че на 4 декември лично министърът на здравеопазването призна работещите в тази сфера за служители на „първа линия“. Според него премиерът Борисов и министър Ангелов само трябва да докажат това с отношението си към тези специалисти.

 

Ето и текстът на самото писмо към премиера

                               ДО: Г-н Бойко Борисов

                               Министър-председател на Република България

 

                              ДО: Проф. Костадин Ангелов

Министър на здравеопазването на Република България

Уважаеми господа,

Обръщам се към вас с призив да подкрепите представителите на едно съсловие, което до момента остава недооценено, въпреки че всеки ден хиляди хора от  него рискуват живота си в борбата срещу епидемията от „коронавирус“.

На 4 декември за пръв път официално признахте фармацевтите и помощник-фармацевтите като хора, работещи на „първа линия“. Почти всеки един заразен с „Ковид 19“, след лекарския кабинет преминава през аптеката, където се среща очи в очи с тези специалисти.

От месец март до днес фармацевтите са сред хората, които са изложени на най-голям риск, но към момента никой от тях не е получил никаква подкрепа,  никакъв финансов стимул или компенсация за работата си в тези извънредно опасни и застрашаващи живота условия.

Обяснението, което се дава в публичното пространство за тази дистанцираност на държавата от бранша на фармацевтите, е това, че аптеките са частни търговски дружества, регистрирани по Търговския закон.

Припомням ви, че личните лекари също са регистрирани по този закон, но те вече получиха финансови бонуси и подкрепа от държавата, бонуси получиха медицински сестри и санитари, за което решение можем да ви поздравим.

Уважаеми господа,

 Като един от изразителите на интересите на малкия и среден бизнес в страната, се обръщам към вас с призив да предвидите справедлива помощ и подкрепа на българските фармацевти и помощник-фармацевти в тези трудни месеци.

Предлагам ви да предвидите финансови стимули за всеки работещ на трудов договор фармацевт и помощник-фармацевт в размер, съобразен с предвидения за служители, заети с дейности на „Първа линия“.

На 4 декември лично министърът на здравеопазването призна, че работещите фармацевти са на „Първа линия“.

Г-н Премиер,

Г-н Министър,

Искрено се надявам, че ще докажете това с отношението си към тях ! 

С уважение,

Константин Бачийски

Зам.-председател на ПП „Средна европейска класа“

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...