култура 19 ноем. 2020 2020-11-19 2020-11-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1p0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--35df320ca844ebf200ddb6e13910954c556042d3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/23446.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Станислав Арабаджиев: В Бургас винаги се получават хубави концерти

Станислав Арабаджиев завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" (2014) с джаз пиано, където негови учители и вдъхновители са Юлия Ценова, Антони Дончев и Христо Йоцов. След дипломирането си той се изявява на една сцена с музиканти като Венцислав Благоев, Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Петър Салчев, Christiane Karam (САЩ), Joris Teepe (САЩ, Холандия), Conrad Herwig (САЩ), Ilire Avdiu (Kosovo) и много други.

Участвал е във фестивалите 'International Jazz Festival Bansko', 'Jazz Forum Stara Zagora', 'Apollonia Festival of Arts', 'Perelik Jazz Fest', 'Haskovo Jazz Festival', както и в немалко събития, излъчвани по Българската Национална Телевизия.

Със своето джаз трио Станислав прави поредица от концерти с Васил Петров. Последният голям проект, в който участва е с Петър Салчев и Craig Bailey, дългогодишният саксофонист от състава на Ray Charles, с които прави турне из страната. Станислав представя България със своето трио на балканския джаз форум 'Balkan Jazz Showcase' в Тирана.

Освен като изпълнител, Станислав обучава млади музиканти, с които работи индивидуално и като преподавател в Национално Музикално Училище "Любомир Пипков" и Нов Български Университет.

Най-голямото музикално влияние на Арабаджиев е Бил Еванс, но по пътя на своето развитие той открива нови влияния от всички краища на света, които го отвеждат към нови и вълнуващи музикални пътеки.

Пианистът пристига в Бургас заедно с колегите си Велека Цанкова - вокал, Тихомир Кръстев - саксофон, Васил Хаджигрудев – контрабас и Атанас Попов – ударни, за да представят музикалния проект - “The Words and Music of Irving Berlin”. Срещата с морската публика ще се състои тази събота 21 ноември, от 20:00 ч. в “Клуб модерен театър “. Концертът е част от цикъла „Зимни джаз вечери”, организиран от „Арт мюзик ателие” и реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Ето какво каза специално за читателите на „Бургаски репортер” талантливия музикант:

- „Зимни джаз вечери” е проект, който има за цел да докаже, че Бургас е отворен за хубавата музика не само през лятото. Имахте ли колебание да приемете поканата? Познавате ли бургаската публика?

- Не съм имал колебание. В тези времена всяка възможност за концерт е добре ценена и от изпълнители, и от публика. Още повече, че този проект (бел. а. - “The Words and Music of Irving Berlin”) сме го замислили още от началото на годината, но заради усложнената ситуация така и не можахме да го пуснем по-рано. Радваме се, че първият гиг ще е в Бургас. Там винаги се получават хубави концерти.

- Пандемията от коронавирус се оказа истинско предизвикателство за всички артисти, не само у нас. Как Вие успявате да се справите с ограниченията? Намирате ли нещо позитивно в тази ситуация?

- Намирам, да - това, че се научихме набързо да преподаваме онлайн. Аз работя в музикалното училище в София, а също така преподавам частни уроци и ако нямахме тази дигитална възможност, щях да съм доста по-притеснен. Сега натрупахме този опит и от двете страни и този начин на преподаване си остава опция при всякакви ситуации, което е абсолютен позитив.

- Много хора казват, че не разбират джаз музиката. Какво бихте им казали? Как бихте ги поканили на Вашия концерт?

- Едни от най-хубавите комплименти, които сме получавали са от хора, които признават, че не слушат такава музика и не я разбират, но са страшно доволни и учудени колко им е харесало. Няма нужда да я разбираш, за да ти харесва. Това не е само някаква странна и сложна музика за отбрани хора. Това, което е хубаво да се разбере, е че вече над век от създаването на тази музика, “джаз” означава адски много неща, много направления, подстилове. Стига човек да се поинтересува, може да намери неговия си джаз. Да не забравяме, че най-напред тази дума е означавала секс, после танц и най-сетне музика. Музика за забавление и танци. Точно тази епоха ще отразим тази събота в Бургас.

- Какво сте подготвили за публиката, която ще дойде на концерта ви тази събота?

- Вече надигнах малко завесата с предходния си отговор. Сега ще допълня само: Заповядайте да разберете дали това (не) е вашият джаз!

Автор: Марина Костова

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...