култура 22 окт. 2020 2020-10-22 2020-10-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczFzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--afce352d2e53406fbcc0a163c6cbbd1c631c8f97/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/1%D0%B2%D0%B5%D1%8A%D1%8A%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%BD%D1%8A%D0%B9%D1%8A.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Радослав Славчев – Riverman: Идваме в Бургас с музикално-енергийна бомба

Радослав Славчев – Riverman влиза в света на музиката още на 10-годишна възраст, когато посяга към китарата.  По-късно завършва Музикалното училище в Русе, като се насочва към бас китарата. Заедно с Антони Рикев създават групата Ahead. Професионалният му път го отвежда на сцени в Норвегия, Франция, Гърция. Скоро Ahead се пренасят в София и започват активна клубна дейност. През 2003 г. издават първия си албум и заснемат четири видео клипа към него. Междувременно Радослав завършва бас китара в Музикалната академия (2006).

От 2009 до 2011 преподава бас китара в Център за музикални изкуства. Свири в различни проекти, сред които е и High Time – alternative jazz формация. Заедно с брат си Александър Славчев създават групата Poppers. През годините е работил с имена като Васил Найденов, Стоян Роянов – Ya-Ya, Сецилия Лонг, Спенс, Братя Мангасарян, Иво Папазов – Ибряма, „Сафо”, „Фънкалеро”. Именно с „Фънкалеро” Радослав Славчев ще гостува тази събота (24 октомври) в Бургас. Концертът ще се състои в клуб „Модерен театър”. Бандата е поканена да бъде част от проекта „Зимни джаз вечери”. Инициативата е на Маруся Русева и Маргарита Димова - Манова от „Арт Мюзик ателие” и се финансира от Министерството на културата.

-2020 г. се оказа истинско предизвикателство за всички – не само за хората на изкуството, но каква беше тя лично за Вас? Как ви се отрази дистанцията от сцената и от публиката?

- Това е година, която ни накара да се замислим и да се обърнем навътре към себе си. Мисля, че дистанцията ни накара да оценим колко е       важна публиката и да преосмислим ценностите в живота ни. Откъснали сме се от духовното и сме си насочили вниманието към материалното, така че е време за промяна и тя ще е за добро. Катаклизмите само помагат на земята да се отърси от целия негативизъм и замърсявания. За щастие стават все повече хората, които се пробуждат и със своя личен пример осветяват пътя на останалите и им помагат да отворят широко очи.

- Бургас се свързва най-вече с лятото и с морето, но „Зимни джаз вечери” разчупват това клише, имахте ли колебание да приемете поканата на момичетата  от „Арт мюзик ателие”.

- Никакво колебание, разбира се! Момичетата имат много добър вкус и се грижат за културния живот на Бургас, което изисква смелост, постоянство и любов към изкуството. Пожелавам на “Арт мюзик ателие” много вдъхновение и творчески успехи!

- Музиката, която вие изпълнявате е елитарна, сам казвате, че тя е за музикалните сърца. Но имате ли амбицията да достигнете и до онези, които не са ценители, стараете ли се да възпитавате вкус в публиката?

- Да, музиката ни е елитарна, защото няма за цел да обхване масите, но е много мелодична и докосваща. Нашата работа е да правим хубава музика без компромиси, без да мислим как точно ще се възприеме и съм сигурен, че има много хора, които ще я харесат ако тя стигне тях!

- Какво сте подготвили за хората, които ще дойдат на предстоящия Ви концерт в Бургас? Издайте в аванс.

- Ще изпълним пиеси от двата ни албума, като по-голямата част ще са от последния – SCI- Funk (Теория на Фънка). Обещавам, че концертът ни ще бъде музикално-енергийна бомба, след която хората ще си тръгнат заредени и усмихнати! Щастлив съм, че има нов арт клуб за жива музика в Бургас и нямам търпение да стъпя на сцената!

Автор: Марина Костова            

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...