култура 21 окт. 2020 2020-10-21 2020-10-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBclZzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--eee5caa7feed4e5f180ea26e25423436bf964531/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Барабанистът Георги Марков: Ще дам най-доброто от себе си в Бургас

Георги Марков е един от най-добрите барабанисти у нас. Закърмен е с музиката, тъй като израства в музикално семейство и още на 10 години посяга към ударните. Години по-късно той решава да се развива зад граница и заминава за САЩ. Там завършва с отличие престижния Highland Community College и записва University of Kansas със специалност Jazz Studies. През 2006 г. се мести в Ню Йорк, където продължава да се занимава с музика, като същевременно дава частни уроци по барабани. Животът го свързва с група Kagero, с която създава смесица от балкански ритми и акустичен рок. Завръща се в България през 2008. Свири с групите Strings и Мастило, Дани Милев Бенд и Funkallero. Именно с Funkallero Георги Марков гостува тази събота (24 октомври) в Бургас. Концертът ще се състои в новото арт кътче на града – клуб „Модерен театър”. Бандата е поканена да бъде част от проекта „Зимни джаз вечери”. Инициативата е на Маруся Русева и Маргарита Димова - Манова от „Арт Мюзик ателие” и се финансира от Министерството на културата.

- 2020 г. се оказа истинско предизвикателство за всички – не само за хората на изкуството, но каква беше тя за Вас? Как ви се отрази дистанцията от сцената и от публиката?

- Мисля, че за всички 2020 г. е единствена по рода си, но конкретно за нашия бранш (и за други като него) излязоха наяве някои действителности, които досега сме вземали за даденост. Може да се каже, че дотук 2020-та за мен е една равносметка, най-вече за това дали мога да разчитам изцяло на изпълнителската дейност, за да се прехранвам. Може би не това е отговорът, който ще ви допадне, но е истината.

- Бургас се свързва най-вече с лятото и с морето, но „Зимни джаз вечери” разчупват това клише, имахте ли колебание да приемете поканата на момичетата от „Арт мюзик ателие”.

- Приех без никакво колебание. Бургас е страхотен град и винаги ми е приятно да ви идвам на гости!

- Музиката, която вие изпълнявате е елитарна, сам казвате, че тя е за музикалните сърца. Но имате ли амбицията да достигнете и до онези, които не са ценители, стараете ли се да възпитавате вкус в публиката?

- Да, определено. Музиката на Funkallero е една рядкост, в която се срещат музикантството и достъпността. Васко (бел. а. – Васил Спасов – създател на Funkallero ) винаги е държал да създаваме музика, в която има семплост, без излишни неща. И винаги, когато я слушам, имам чувството, че гледам филм. Тя е като една история, която се разкрива пред мен, и въпреки че няма текст и думи, разбираш точно за какво разказва.

- Какво сте подготвили за хората, които ще дойдат на предстоящия Ви концерт? Издайте в аванс.

- Аз винаги съм подготвен да давам най-доброто от себе си и нямам намерение да дам на публиката в Бургас нищо по-малко от това. Доскоро!


Материалът подготви: Марина Костова 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...