култура 13 сеп. 2020 2020-09-13 2020-09-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaXRyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--53f64164faea4a83bcfeccc931fd8ce06b6747c7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Маргарита Манова: Големите джаз музиканти у нас преоткриха Бургас

Години наред Маргарита Димова – Манова се занимава с организация на джаз концерти в Бургас и региона. По нейна идея в черноморския град се провежда превърналият се в традиция фестивал „Джаз в Бургас”. Заедно с културна организация „Арт Мюзик ателие” и Маруся Русева успяват да спечелят финансиране от Министерството на културата за проекта „Зимни джаз вечери”. Благодарение на тази инициатива културният афиш в Бургас ще бъде още по-богат през есенно-зимния сезон.   

Освен като организатор на концерти Маргарита е управител и на единствения джаз клуб по цялото Южно Черноморие – арт клуб „Мишел” в Созопол. През останалото време е библиотекар в Музикалното училище в Бургас, което ѝ носи не по-малко емоции и вълнение, защото, както тя самата казва: „Да работиш с млади хора е неописуемо”.

-„Зимни джаз вечери” не е първата подобна инициативата, която реализирате. От няколко години усилията Ви са насочени към това да обогатявате музикалната програма в града. Защо се заехте и с това предизвикателство?

-След повече от 5 години опити да си извоюваме място в културния живот на Бургас, решихме просто да се възползваме от тази възможност (бел.а. – спечелен проект на Министерството на културата). Чудесно е, че се отвори възможност най-после да се подкрепи и този сектор. Подходихме с много голям ентусиазъм към този проект. Може би за 15 минути го конструирахме. Толкова много горим в тази „битка”! Нямаше никакви колебания, нямаше трудности. Буквално за няколко минути наредихме програмата, насрочихме датите, избрахме изпълнителите.

-Вие се познавате лично с артистите, които сте поканили. Всички ли откликнаха веднага, след като им се обадихте?

- Да, разбира се. Те са толкова благодарни, че ги каним. Преди няколко години градът не беше част от пътя им. Сега много от големите наши джаз музиканти преоткриха Бургас. 

- Бургас не винаги е бил широка сцена за джаз музиката. Благодарение на това, което правите обаче, градът все повече се отваря към този вид изкуство. Заобича ли бургаската публика джаза? Увеличават ли се почитателите на тази музика?

- Все още „възпитаваме” публиката да харесва и да обича джаз музиката. Има още много хора, до които не сме успели да стигнем. А те биха станали част от тази магия, стига да имаха възможност да се докоснат до нея. Много ми е тъжно да го кажа, но Бургас е малко консервативен в това отношение. Не знам на какво се дължи. Може би много хора, които са петимни за такъв вид изкуство, вече живеят в чужбина или в София. Добрата новина е, че виждам как малко по малко публиката се увеличава. А още по-хубавото е, че има много млади хора, които идват на концертите дори от по-отдалечените квартали на Бургас, а също от Несебър, Поморие… Това е по-голямата ми цел – да възпитам у младите обич към този тип музика. Защото по-възрастните вече имат изграден вкус. Ние ги познаваме и те неизменно идват на всеки концерт.

- Това, което казвате, звучи оптимистично.

- Да, оптимист съм. Не мога да кажа смело, че вече наложихме джаза като част от традициите в Бургас. Преди време е било така. Но сега, за съжаление, нещата са се променили. Известно време живях в чужбина и когато се прибрах в България, за мен беше загадка защо няма нито един джаз концерт в бургаския културен афиш. Това беше и причината да започна дейността си по организиране на такива събития.

- Вие организирате и фестивала „Джаз в Бургас”, който вече има традиции и няколко години е част от културния календар. „Зимните джаз вечери” своеобразно продължение ли са на предходния проект. Каква е концепцията на новата Ви инициатива?

- Аз правя подобни концерти от 2015 година. По този начин задоволявам както своята потребност от такъв тип музика, така също се опитвам да „пробудя” бургазлии за нещо хубаво. Това за мен е не просто работа, а вътрешна необходимост. Затова толкова години наред го правя, въпреки трудностите.

Тези концерти са се случвали на различни сцени – в Кукления театър, по клубове, в ДНА, в старата зала на филхармонията. Търсим всякакви възможности да има джаз в Бургас. И без този проект аз щях да търся начини да си реализирам всеки месец концертите. Но благодарение на финансирането на „Зимни джаз вечери” ще имам възможност за адекватна отплата на тези великолепни музиканти, които заслужават все пак и финансова възвращаемост за труда си.

-Нека издадем в аванс за читателите на „Бургаски репортер” в следващите осем месеца кои артисти ще бъдат част от „Зимните джаз вечери”?

- Всички, които поканихме, приеха. Започваме на 30 септември с виртуозния Живко Петров и неговата група JP3. Концертът ще е в зала 2 на Експозиционен център „Флора”. Октомври продължаваме с група „Фънкалеро” – една от най-добрите на джаз сцената в България. Ноември месец идва Велика Цанкова, която ще представи новия си проект, включващ много млади и свежи музиканти. Декември ще е за Георгия Павлова. Поканили сме Ангел Заберски, Лили Илиева, Антони Дончев. Имаме една млада джаз формация в Бургас, което ме кара да се „пукам” от гордост. Те вече следват в Холандия, където има много добра консерватория за джаз музика. Връщат се при всяка възможност у дома. Страшно са талантливи и се опитвам да ги лансирам по всякакъв начин. Много работливи деца, нямат още 25 години, но вече са сформирали група - Red light district project. Неведнъж съм ги представяла на различни сцени. Сега ще ги поканя и за „Зимни джаз вечери”. Те са фантастични. Хубаво е, че Бургас изпраща тази година и посреща Новата с джаз. А още по-хубавото е, че освен утвърдените звезди, има и млади хора. Именно те са гаранцията, че това изкуство ще живее!

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...