политика 02 сеп. 2020 2020-09-02 2020-09-02 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1pxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--775ecb3c6796c0a47829f9df6520e364523806a1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/3013F7A2-B78F-483C-A613-F12549F3378C_cx11_cy5_cw84_w1023_r1_s.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Р. Радев: Не липсата на нова конституция, а липсата на морал изкара хората

Народните представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" напуснаха демонстративно залата и не пожелаха да чуят изказването на държавния глава Румен Радев.

„Това напускане е показателно за липсата на диалог и защо хората днес са на улицата.”

Така започна словото си държавният глава пред Народното събрание. Той поздрави депутатите за новата зала, в която вече ще се провеждат заседанията им.

„Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си гражданския мир и за бъдещето на България. Точно преди една година от тази трибуна аз се обърнах към народа и Народното събрание. Очертах ситуацията в страната и проблемите, които раздират обществото ни – необузданата корупция, неефективното управление, концентрацията на властта и обществения ресурс в тесен кръг хора, водещо до задълбочаване на бедността, неравенствата и демографската криза, до западане на здравеопазването и образованието, до срив на институциите. Посочих пътища за тяхното решаване, целящи засилване на гражданското участие и контрол върху управлението, укрепване върховенството на Закона, засилването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт, повече прозрачност в работата на институциите, укрепване на пряката демокрация, въвеждане на финансова децентрализация, подобряване на бизнес средата.”, заяви президентът пред останалите в залата народни представители.

Той припомни, че още преди година е предупредил, че ако нужните промени не бъдат направени „или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото”.  

Румен Радев припомни, че Народното събрание е институция, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България.

По думите му не липсата на нова конституция и Велико народно събрание са изкарали хората на улицата, а липсата на морал в управлението. 

Според държавния глава, дебати за промяна на конституцията трябва да има. Той подчерта, че е нужно да има реално разделение на властите и ефективни прозрачни институции, които да работят за гражданите, а не за определени личности, политически партии и олигархични кръгове. Румен Радев заяви, че трябва да има дебати – за необходимите фундаментални условия, без които няма сигурност на личността, собствеността и бизнеса. 

„Тези дебати и решения трябва да се вземат обаче от следващото народно събрание и правителство с необходимия кредит на доверие.”, каза още президентът.

В заключение Румен Радев се обърна към протестиращите и към полицията и призова да не се допуска насилие на улицата. 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...