политика 16 юли 2020 2020-07-16 2020-07-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmhvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0e367a3b18e5ac1f15c84c487fb1cfa685ed332c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20170920_100100.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Петър Бодуров: Време е за нова конституция и президентска република

Д-р Петър Бодуров е част от екипа експерти, които вече осем девет години неуморно работят по каузата на живота си...да създадат модерна и съвременна версия на Търновската конституция, с която да помогнат на България да излезе от омагьосания кръг, в който се върти вече 30 години. Ето и неговият коментар за необходимостта от промяната в основния закон на държавата.

Прави ли в впечатление това, че все повече хора по площади, все повече политици говорят в едии глас за нуждата от нова конституция?

Не само ми прави впечатление, но ме радва. Не се бия по гърдите, но ние от Бургас бяхме първи, които дадохме идеята за нова конституция. Не споменавам имена, защото те са много. Преди осем девет години започнахме оттук  да работим по тази идея. Разбира се, това не е само инициатива на бургазлии. Тя беше подкрепена от видни професори, академици, общественици, много са..над 50-60 души. С тяхна помощ успяхме да създадем проекта за нова конституция.

За разлика обаче от тези дами и господа, които днес се усетиха за необходимостта от нов основен закон и само допреди два три месеца определяха това като нещо еретично и не искаха да чуят за това, ние работим по това отдавна. Само че те искат частични промени, а ние пълни.Те искат някакви промени в статута на главния прокурор, а ние това сме го предвидили с конкретни текстове.

Ние сме изработили напълно нова конституция за една президентска република.

Доколкото си спомням вие ползвате като фундамент Търновската конституция. Как обаче тя ще се приспособи към съвремието или как ние ще се приспособим към нещо, което е останало назад в историята? Най-малко тя е писана за Княжество България, а ние сме република.

Ние сме ползвали основни неща. Не копираме механично Търновска конституция, но според нея начело на България е стояла личност, а  Великото народно събрание е повтаряло духа и организацията на Великото народно събрание в Оборище. Да, сега условията са съвсем различни, но решихме като автори на новия основен закон да я напишем така, че да отговаря на една президентска република. С правомощия на държавния глава като тези на президентите в САЩ, Франция и Русия. Взели сме предвид не само Търновската конституция, но и част от конституциите на САЩ, Франция и Русия. По тази модел, например, главният прокурор е всъщност и министър на правосъдието. Имах среща с двама видни французи в Хасково и се оказва, че нашият проект и тяхната конституция в това отношение са почти еднакви.

Ако се запази настоящата конституция у нас, ще продължаваме ли да се връщаме отново и отново в положението, в което държавата изпада в тежка политическа криза?

Настоящата конституция е не само изчерпана, а деморализирана. Старата конституция позволява чрез избирателната система да се въртят едни и същи партии през три четири години. Слушам много внимателно протестите и хората в тях. Наблюдавам това ,че пак се готви рецептата „Стани ти, да седна аз“. Това няма да помогне на България. То се доказа.

Мъчим се да хвърлим вината върху сегашното управление. Но предните преди тях направиха същите пропуски. Онези преди тях същите безобразия. България се върти в омагьосан кръг, няма никаква реформа. Нито съдебна, нито здравна, нито образователна.

Идват на власт, налагат си свои закони и си прокарват свои интереси. Народът страда , а държавата стои на място. Ето ,последният пример. Ще чакаме в чакалнята на еврозоната. Ще чакаме три четири години, през които няма да се предприемат никакви мерки.  За това време ще се завърти пак някоя стара партия и всичко ще си е по старому.

Това искаме да променим.

Кога ще поставите новата конституция като завършен проект?

Проектът е готов. Малко се забавихме, защото трябваше да го пригодим към това да е за президентска република. 

Скоро ще го обявим с хора ,които го подкрепят. Аз не съм съгласен с това нашият проект да бъде в полза на определени хора, на някаква партия. Искаме новата конституция да служи на целия български народ. Искаме да ползваме всички права и привилегии на страна членка на ЕС, но и да спазваме всички задължения.

По силата на старата ни конституция ние сме в срамно положение във всяко едно отношение.

Променяме статута на народните представители, на президента. Не може едни депутат да взима десетократно повече пари от един човек, който създава материални блага. Не може да има такива привилегии. Луксозни автомобили и прочие. Искаме бизнесът да просперира. Не може от износители на селскостопанска продукция да сме днес вносители.

Добре, в какво се заключават вашите искания? Нова конституция, оставка на правителството и свикване на Велико народно събрание?

Това са основните ни искания. Добавяме и оставка на цялата политическа класа от последните 30 години. И друго…да се вкара смесената избирателна система. С електронно гласуване. Ето ви два варианта за Народно събрание. 240 депутати, които заседават само на сесии или 120 депутати, които са избрани мажоритарно и пропорционално и със заплата, която е равна на две средни работни заплати за страната. Отказ от всички привилегии. А президентът са е над всичко. Но нещо много важно според нашия проект. Конституционният съд и неговите членове ще бъдат избирани от хората, а не от депутатите.. И този нов Конституционен съд ще е постоянно действащ и  да се самосезира, а не да чака някой да го сезира.

Има ли във вашия проект някой с неограничена и безконтролна власт?

Не. Ненапразно споменах Конституционния съд. Той ще контролира президента, ще бъде над него. Всеки орган обаче ще бъде под контрол.

Суверенът в нашия проект за конституция е Народът.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...