култура 12 юли 2020 2020-07-12 2020-07-12 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcjlvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--688b2a07b5f8d0d719614af0edf8700da175954f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/sinema-2_16_9_1547783384.jpg

Burgas Reporter Ltd.

София Филм Фест на брега ще се проведе в началото на октомври

18-ото издание на София Филм Фест на брега ще се проведе от 1 до 9 октомври 2020 в Бургас.

Това съобщиха организаторите на бургаското издание на феста с художествен ръководител проф. Георги Дюлгеров.

Припомняме, че филмовият фестивал беше отложен за по-късен период седмица преди откриването му през март тази година, заради мерките срещу разпространението на COVID-19 на територията на страната, които включваха забрана за провеждането на културни и масови мероприятия в затворени помещения.

Освен промяната в датите на провеждане на дългочакания филмов фест в Бургас, се очаква и планираната за март програма да претърпи промени. Окончателните заглавия от афиша ще бъдат обявени на по-късен етап.

Прожекциите ще се провеждат в познатия салон на ДТ "Адриана Будевска", а билети ще се продават на касата на театъра или непосредствено преди всяка прожекция.

Кенчета отново ще могат да се закупят от познатите локации: книжарници "Хеликон", Барбоса, The Maze, Кардамон, Papa Beer, HashtagSTUDIO, Барабар. Билети в кен, закупени преди отлагането на фестивала, ще важат и за октомврийското събитие.

9-членното жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Диана Саватева, д-р Лорис Мануелян, Борислав Чакринов, Александра Ингилизова, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева и Слави Георгиев връчва Наградата на Община Бургас "Сребриста чайка" за най-добър пълнометражен филм и Наградата на Зонта клуб Бургас - 1000 лв. за най-добър късометражен филм.

Зрителите за поредна година влизат в ролята на жури и могат да оценяват гледаните филми по шестобалната система. Филмът с най-висока обща оценка ще получи втората статуетка "Сребриста чайка", дело на художника Никола Станчев.

Кинокласът на София Филм Фест на брега с ръководител Надежда Косева за втора година стартира в края на февруари 2020 и успешно приключи първия си етап. Въпреки че по-нататъшното му провеждане на живо също бе осуетено от въвеждането на извънредните мерки в страната, това не попречи на участниците активно и усърдно да продължат с киноуроците повече от два месеца онлайн. Готовите вече сценарии очакват да бъдат заснети в края на лятото и така кинокласът ще завърши своя втори етап. Предстои най-важният - третият етап, в който участниците гледат филмите от програмата на София Филм Фест на брега и ги обсъждат със създателите им или с ръководителя на класа.

Част от участниците в кинокласа ще сформират тазгодишното Младежкото жури на София Филм Фест на брега, което ще гледа и оцени най-добрия късометражен филм от конкурсната програма и ще връчи Наградата на областния управител.

Пресконференция по повод фестивала е планувана за края на лятото, когато се очакват повече подробности относно филмите и гостите на фестивала.

София Филм Фест на брега е съорганизиран от Община Бургас, Драматичен театър "Адриана Будевска", "Арт Фест", спонсори и приятели.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...