култура 28 юни 2020 2020-06-28 2020-06-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzVvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ace557b54f07cc4a451d7b319ad182c17bff3d34/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12we.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаската опера кани на "Наздравица" тази вечер във "Флората"

Последният от поредицата оперни концерти на солистите от държавна Опера - Бургас ще бъде тази вечер – 28 юни, в 19:30 часа.

"Наздравица" е музикалната проява, която ще бъде представена в откритото пространство на Експозиционен център „Флора". Концертът е част от културно-туристическия тематичен миден уикенд, организиран от Община Бургас, включващ  разнообразна програма. Тя е подчинена на идеята за удоволствието от морските дарове и хубавата музика, които са атестация за висок градус на лятното настроение. Отговаряйки на надслова с празничен привкус, музикалната тематична вечер ще включва блестящи композиции от Йохан Щраус, Волфганг Амадеус Моцарт, Гаетано Доницети, Жорж Бизе, Александър Бородин, Джузепе Верди, обединени от идеята за наздравицата – като символ на споделено добро настроение и пожелание за спорни и благодатни бъдни дни.

В програмата са включени: „Наздравица“ от оперетата „Прилепът“ от Йохан Шраус, в изпълнение на сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Шмилена Султанова и Бранимир Недков, баритон. От същото емблематично произведение на австрийския композитор ще прозвучат: Ария на княз Орловски, представена от Шмилена Султанова, и Ария на Розалинда, изпълнена от Мария Цветкова-Маджарова. Две „Наздравици“ – от операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт и от оперното произведение „Звънецът“ от Гаетано Доницети, ще бъдат изпълнени от Бранимир Недков. Ария от операта „Лукреция Борджия“ от Гаетано Доницети и „Циганска песен“ из операта „Кармен“  от Жорж Бизе ще представи мецосопраното Даниела Дякова. Ария на тореадора, също от „Кармен“, ще изпълни баритонът Александър Крунев, когото ще чуем и с „Наздравица“ от операта „Отело“ от Джузепе Верди. Басовият глас на Диман Панчев ще прозвучи в  Ария на Ралф от операта „Красавицата от Перт“. Костадин Мечков, бас, ще представи Ария на принц Галицки от операта „Княз Игор“ от Александър Бородин. „Наздравица“ от „Макбет“ и „Болеро на Елена“ от операта „Сицилиански вечерни“ /и двете оперни произведения са от Джузепе Верди/ ще чуем в изпълнение на сопраното Йоана Железчева. Тенорът Яни Николов ще изпълни неаполитанската канцонета „Не ме забравяй“ /Non ti scordar di me/ на композитора Ернесто де Къртис.

Бравурен финал на концерта с празнично заглавие и послание ще бъде може би най-популярната „Наздравица“ – от операта „Травиата“ на Джузепе Верди.

В програмата ще вземе участие и хорът на Държавна опера –  Бургас, който ще подсили празничното звучене на концерта. Диригентът на хоровия състав Невена Михайлова наскоро бе наградена от кмета на Община Бургас Димитър Николов – за особено заслуги в сферата на културата.  На рояла ще бъде Мира Искърова.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...