политика 22 май 2020 2020-05-22 2020-05-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbXhtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1ed09a889a7c6def0d2606ec4bdcfcd1f37769a3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/CEK_STIGA_BEZOBRAZIJA_2_2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски и Средна европейска класа призоваха "Стига безобразия"

Зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски свика пресконференция под надслов „Стига безобразия – част втора“.

Припомняме, че през 2017 год. общинският съветник започна битка под надслов „Стига безобразия“, в която изнесе данни за скандалната продажба на единствената общинска поликлиника в бургаския комплекс „Меден рудник“, ощетила гражданите с около 1.5 млн лв. Сделката се състоя без търг и конкурс на цена под данъчната оценка в нарушение на нормативната база.

В резултат на активната му гражданска позиция срещу зам.  председателя на ПП „Средна европейска класа“ беше образувано дело за клевета, което той спечели. По този начин се доказа, че изнесените данни от общинския съветник отговарят на истината.

„За съжаление безобразията в Бургас продължават“ – заяви днес Константин Бачийски.

Той определи замисъла на Община Бургас да обвърже привличането на 5 млн. лв. за пречиствателна станция в рибарското селище „Ченгене скеле“ със заличаването на общински път в парк „Росенец“ като поредното безобразие, защото двата обекта се намират на километри разстояния един от друг и  обвързването e подозрително.

На последното заседание на Общинския съвет докладната с обем от 47 страници, беше входирана , като извънредна от кмета Димитър Николов в последния възможен момент и почти никой от съветниците не успя да се запознае с нея в детайли. Това се превръща порочна практика за прокарване на спорни докладни, предизвикващи обществено недоволство. В конкретния случай в изложените мотиви в докладната записка не доказваха причини за неотложност и спешност за разглеждането й съгласно чл.64, ал.7 от правилника на общинския съвет – тоест няма непредвидими обстоятелства, като природни бедствия, аварии и т.н., който да не позволява прилагането на установената процедура или срокове. В докладната записка нямаше посочени конкретни средства, които ще бъдат загубени по ПУДООС, ако спешно не бъде гласуван този проект.

Констатин Бачийски съобщи за възможното погазване на обществения интерес. При гласуването докладната  беше отхвърлена, но впоследствие прегласувана в пълно нарушение на правилника на местния парламент, включително и чл. 60, ал. 3 съгласно, която повторно гласуване по същество на взето решение в рамките на същото заседание е недопустимо. Отделно в докладната записка няма приложени доказателства, които да установяват отпадане на публичния характер на съответните имоти, същите трябва да са престанали да имат предназначението по чл. 3, ал.2 от ЗОС.

„Отказвам да съм част от решение, което ограничава достъпа на българските граждани до брега на морето. Не съм съгласен да се заличи общински път, за да се осигури изолиране на частен имот и да се отреже достъпът до брега. Не приемам подобно безобразие, а това че съм прав, се доказа преди няколко дни, когато в този имот в парк „Росенец“ избухна пожар и се оказа, че с бариера се забранява преминаването по общинския път – коментира Константин Бачийски.

Зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“ изпрати сигнал до Областна управа за нарушенията, а граждански организации сезират прокуратурата и съда.

„Призовавам българските граждани заедно да кажем „Стига безобразия“, защото ако допускаме подобни действия, в скоро време ще се окажем чужденци в собствената си Родина“ – апелира Константин Бачийски.

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...