култура 03 апр. 2020 2020-04-03 2020-04-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTVqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3e320a7688d844a68944a7dd8c941417d19b1dc3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/angelina%20nedin%20maslo.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стотици дъги ще направят Бургас по-цветен град

Бургас може да се превърне в по-цветен и приветлив град дори в условия на извънредни мерки и социална изолация.


Поне такава е амбицията на малката арт галерия „Ети”, която е подела инициативата „Оцвети Бургас. Подари надежда”. Идеята е всеки да облепи прозорците на дома си с цветни рисунки. Към кампанията вече се включват различни обществени сгради и търговски обекти в града. Областна администрация е първата институция, която е прегърнала идеята. В администрацията работят много млади хора с малки деца, които са решили да участват. Апелът вече е стигнал и до болници в града.

„Нека превърнем домовете си в своеобразна галерия. Да направим града си по-цветен и така да върнем духа му. Защото цветът на Бургас – сме ние хората. Да напомним на себе си и на останалите, че сме тук и ни има. Защото зад всеки прозорец се крие една човешка съдба, а на всеки прозорец може да грее една семейна дъга.”, коментират съдържателите на галерията.

Инициативата да се рисуват дъги като символ на надеждата и новото начало се реализират в редица страни като Италия, Англия, Испания, САЩ. България също е застигната от вълната и множество рисунки са публикувани в социалните мрежи.



Идеята в Бургас идва от над 2300 километра разстояние под формата на видеоклип. На него 6-месечната внучка на галеристката от „Ети”, заедно със своята майка, рисуват пъстроцветна дъга. Това е първият допир на малката Вики до изкуството, а рисунката ѝ е първата, която „Ети” залепя на стъклата в галерията. Със свои картини в това начинание се включва и майката на Виктория – Симона Енчева, известна в България и чужбина със своите „Малки принцове”.

Като хора посветили целия си професионален път на красивото Светлана и Енчо Тодорови прегръщат идеята и призовават тя да излезе от виртуалното пространство. На апела им за рисунки, с които да се облепят прозорците на арт простраството, откликват редица бургаски художници. За една вечер свои рисунки на пъстри и цветни дъги изпращат художничката Ангелина Недин и дъщеря ѝ Дона, Станислав Вардев и дъщеря му Лея. Анна Михайлова и дъщеря ѝ Марина също подкрепят каузата на „Ети”. В инициативата се включват още Петър Деновски, Светлана Кертева, Татяна Докова, както и много от приятелите на галеристите.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...