политика 22 март 2020 2020-03-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdVZXIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--312c3be8a93fb7e2e06f17512b413b1a627c87f6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37329.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Президентът наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Държавният глава на България Румен Радев наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на въведеното извънредното положение заради Covid - 19.

Според него мерките срещу разпространението на коронавируса са „крайно рестриктивни” и само „засилват напрежението и самата криза”.

„Кредитът на доверие трябва да се използва от правителството рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната система, дефицитите в организацията, се компенсира с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза. Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото, българите ги очакват тежки глоби и затвор”, заяви Румен Радев.

Според него много хора ще са принудени да налагат автоцензура в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за необходимостта от алтернативни позиции.

„В момента в света и в България протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса, и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи, те имат нужда от подкрепа. Всички страни предприемат пакети за най-нуждаещите се, отделят се милиарди. Възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни заради по-ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални”, каза още Радев.

Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверието в обществото, изтъкна Радев.

"Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане понижаването на цените на топлоенергията и горивата, сезонното намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и други стоки, чиято цена на световния пазар се повишава", коментира държавният глава.

С тези мотиви той поиска от правителството „неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите”.

Снимка: svobodnaevropa.bg 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...