култура 08 март 2020 2020-03-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbWRBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ba0ae068d907d7e47c9ac4d5679bc03aabb165ed/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/main_img_37171.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Целуни ме, Кейт!" отново на бургаска сцена

Бургаската публика ще има възможност да види отново мюзикъла "Целуни ме, Кейт!".

Представлението ще се състои на 10 март от 19:00 часа в залата на Операта. След това трупата заминава за Шумен.

Миналата есен мащабният бродуейски спектакъл, в който участва целият състав на Бургаската опера, имаше успешни представления в Бургас, Горна Оряховица и Пловдив. Апогеят беше в Народния театър, където публиката изпрати бургаската на крака. Зарядът на постановката, който е роден и надграждан от създателите на мюзикъла, бе разгърнат изцяло на столична сцена, която, оказа се, е по мярка на нашите артисти.

Мюзикълът е по музика на американския композитор Коул Портър и е създаден по мотиви от Шекспировата комедия "Укротяване на опърничавата". Заглавието се поставя за първи път на българска сцена - с официално откупени авторски права.

"Целуни ме, Кейт!" предоставя на публиката възможност да съпреживее забавните обрати в сценичното действие и да се потопи в атмосферата на всеобща емоционално-естетска кауза, която постигат артистите на сцената, в творчески синхрон с оркестрантите, пресъздаващи прекрасната музикална партитура. Настроението,  създадено и преливащо от сцената, акумулира естетска наслада в най-чист вид. Получава се оригинална препратка към духа на Шекспир, осъвременен чрез средствата на американския мюзикъл, и комплексното усещане за симбиоза между либрето, музика и пълнокръвно сценично пресъздаване на образите. А "опърничавата" - напълно според Шекспировия сюжет, бива укротена, защото това е логиката на живота и отношенията. И смислово-емоционалните жалони на безсмъртната история, макар и като "театър в театъра", са спазени - като послания и интелектуална закачка.

С времето, "Целуни ме, Кейт!" показва все по-голям блясък - и в художествен, и в емоционален план, повече задълбоченост, богатство на нюансите и сценична динамика. Цялостният облик на "Целуни ме, Кейт!" е обединен от режисурата на Александър Текелиев - с авангарден привкус, но придържаща се към параметрите на класическия мюзикъл. Оригиналната сценография с интелигентна визия е на Денис Иванов, който е и идеен създател на атрактивните костюми, сътворени с фантазия, романтичен финес, усет и прецизен подход към детайла. Стилната впечатляваща хореография е на Желка Табакова. В смислов паралел със завършения облик на спектакъла е и ролята и на асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, който публиката ще види и на сцената - в образа на сенатора Хаулъл. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор - Йордан Ковачев. Зад диригентския пулт ще бъде Цанислав Петков, който е изучавал диригентско майсторство при маестро Пламен Джуров. Едва 30-годишен, той  успява да запали у оркестрантите искрата на удоволствието от музицирането на един класически, свеж, зареждащ, предизвикващ разнопосочни мисли и емоции мюзикъл.

Сюжетът на "Целуни ме, Кейт!" преплита две основни линии - едната, разказваща вечно забавната и поучителна история на "Укротяване на опърничавата", в която действието се развива по времето на Шекспир, и другата - в средата на миналия, XX век. Кинозвездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катерина - в сюжетната линия от "Укротяване на опърничавата", ще бъде сопраното Шмилена Султанова. Тя ще пее в блестящ сценичен тандем със солиста на Националния музикален театър - тенорът Марчо Апостолов, който ще се представи в ролята на Фред Греъм/ Петручо. Нона Кръстникова, сопран, ще влезе в образа на своенравната кокетка Лоис Лейн/ Бианка. Артистичният Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученцио и ще покаже не само певчески, но и забележителни балетни умения на сцената. В останалите, не по-малко запомнящи се и важни за сюжетното развитие роли, ще бъдат: в образа на строгия Хари Тревър/ Баптиста /баща на "опърничавата" Катерина/ ще представи басът Веселин Христов, гардеробиерката на звездата Лина Ванеси - Хети ще бъде Дарина Запрянова, надареният с многостранни таланти Пол -  Йордан Христозов. Влизайки в забавните роли с криминално-комичен привкус на Първи и Втори гангстер, настроение на сцената ще внесат Диман Панчев и Яни Николов. В образа на сенатора - спонсор на театралния спектакъл и кандидат за ръката на кинозвездата Лили Ванеси - г-н Харисън Хаулъл, ще се представи Петър Тихолов. В ролите на обожателите на Бианка /в сюжетната линия от "Укротяване на опърничавата"/ ще бъдат: Хортензио - Любомир Тодоров, Гремио - Милен Динолов, Ралф - Александър Перпериев. Вълю Тотев влиза в образа на портиера.

 "Целуни ме, Кейт!" е с пълни шансове да се превърне в сценичен хит, не само на бургаска сцена - това е мнението и на специалистите, и на широката публика. По време на постановката се получава спойка между музика, артистизъм, ярко присъствие, оригинална сценография, интелигентни решения с играта на светлините, полусенките, отраженията, пречупващи образите и изваждайки под ъгъла на неочакван ракурс онова, което е щателно пазено и почти незабележимо. Но, в същото време, въздействащо, чрез интелектуалния резонанс, който предизвиква.

За творбата:

"Целуни ме, Кейт!" е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретото е по Шекспировия шедьовър "Укротяване на опърничавата". Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С "Kiss me, Kate!" композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф - през 1949 г. Портър печели наградата "Тони" за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото - цели две награди "Tони" - за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на "Целуни ме, Кейт!" в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...