политика 28 фев. 2020 2020-02-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdDQyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b6c839a12bf1631c02b8091603b2a3bfa7d96649/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37098.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Зияд Ел Масри: Русия и Турция имат общ сценарий за Близкия изток и за ЕС

Д-р Зияд Ел Масри е един от малкото в България, който от години следи до най-малки детайли и подробности процесите в Близкия изток. Често се случва така, че необичайно звучащите му политически прогнози се сбъдват с поразителна точност, но никой не може да отрече, че погледът му върху играчите в тази гореща точка на света е много мащабен. Днес го потърсихме за коментар по темата "Възможен в близко време военен конфликт в Сирия между Русия и Турция" 

Д-р Масри, има ли реална опасност от директен военен конфликт между Турция и Русия. Поне това прогнозират различни анализатори…

Всичко е предварително съгласувано между Турция и Русия…Когато големите държави имат някакви цели, някакви национални интереси, те ги следват. Абсурд е да говорим за война между Турция и Русия. Та, турците купуват системи за армията си, минават едни вид на руско въоръжение. Нещо повече, НАТО в момента започва да „хвали“ Турция, да я определя като гръбнак на Алианса в Близкия Изток. Следя тези процеси от дълго време и виждам, че нещата са стигнали повратна точка. В Турция искат най-после ЕС да разбере, че не може по старому. Няма как Европа да стои встрани, да заплашва и критикува, но да не ангажира и да не изпълнява поети ангажименти. Добавете и това, че Русия демонстрира нараснала сила и показва самочувствие на най-големият играч и решаваща фигура в Близкия Изток и че това вече не са САЩ.

Какво всъщност се случва в Идлиб, където покрай сирийската гражданска война Турция и Русия са едни срещу други?

Турция няколко пъти изпрати сигнали до Франция и до Германия, че в тази зона има доста немски или френски граждани, за които някои трябва да поеме отговорност. Но нито Франция ги иска, нито Германия / западноевропейци, които са били част от разгромените части на ДАЕШ/. Това обаче не е концерт по желание. Не ги искат, но и не плащат. Е, турците намериха начин да им ги изпратят. Скоро ще има пак преговори за Сирия и всеки от "играчите" иска да влезе в тях от по-добри позиции. Снощи сирийските части дали случайно или планирано обстреляха турски позиции и убиха над 30 турски войници. Това ще промени нещата. Ердоган ще отвори границите. Телевизиите показват хиляди, тръгнали към границите на Европа.

В момента и Турция и Русия имат интереси и на друго място. В Либия. Така ще имат влияние и върху Средиземно море. Там пак имат общи интереси…

Но как имат общи интереси в Либия, при условие че подкрепят врагове в тамошната гражданска война? И в Сирия подкрепят различни играчи. Как тогава пишат общи сценарии?

Може да не са приятели, но не са и врагове. Така е между големите държави. Те режат парчета от голямата баница, но всяко парче е само за себе си. В Сирия може да са един до друг, в Либия един срещу друг, на друго място да са рамо до рамо или едни зад друг…те нямат конфликт на обща граница. Те просто показват влияние в някакъв регион. Иран, Турция и Русия…това са силите с влияние в този регион. Те може да се карат, да спорят, но никога няма да вдигнат пушка един срещу друг.

А къде са САЩ?

И Русия, Турция и Иран искат американското влияние в сирийския конфликт да бъде задушено. Да ги няма.

Иначе казано, изключвате директен конфликт между Русия и Турция?

Гарантирано няма да има. Има по-големи проблеми сега. „Корона“ вирус, например. Та, турците свалиха руски боен самолет и какво се случи? Срещнаха се Путин и Ердоган и отвориха пазарите си. В момента Турция и Русия имат сделка за повече от 11 млн. долара да системата „С-400“ и готвят друга за самолети. А нашите медии предричат война. Това е глупаво. Не ги разбирам тези анализатори, които говорят за война.

Става въпрос за сценарий. „Дай ми едно, на ти две“. Как ще влизат в конфликт, като само преди около месец президентът Ердоган и президентът Путин завъртяха кранчето на нов газопровод и извикаха за декорация премиера Борисов да стои край тях. Сделка за милиарди, а ще се карат като деца. Абсурд. Това са големи държави. Говорим за Ердоган и Путин, за велики сили. Те държат крановете на газта към Европа. Играят си двамата, а топката е в полето на ЕС.

Преди време в едно друго интервю казахте, че Русия, Турция и Иран стрелят по Европа не с ракети, а с хора, т.е бежанци. Пак ли ставаме свидетели на същото?

Абсолютно е така. Европейските държави се страхуват, че  бежанците от Идлиб ще бъдат пратени в Европа, а френските и немските граждани, терористи със самолети направо в летищата. Какво искат да си ги правят. ЕС още не може да се оправи с Брекзит и с икономическите последици от това, а сега нова криза с бежанци ще бъде удар. Ще му се молят на Ердоган и ще му кажат „Прави, каквото решиш“ .

Но за война да се говори…чух сутринта такива глупости от някакви анализатори по нашите телевизии. Колко са далече от истината. Не могат да четат между редовете. Какви анализатори са това. 

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...