култура 13 фев. 2020 2020-02-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanMzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--191d88eda94fc83729465e9824883bde44b3c99c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36963.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Светлозар Бодуров: Една българска песен излиза в ефира, ако е хит

Светлозар Бодуров е един от най-успешните представители на радиобизнеса в България. През годините е бил основен двигател или част от редица проекти в ефира, а радио POWER FM, което създаде преди няколко години в Бургас, се справя с конкуренцията на националните вериги и е една от най-влиятелните и слушани радиостанции по Южното Черноморие. Потърсихме го за коментар на предложението да бъдат въведени квоти за излъчване на български песни.

Като собственик на музикална радиостанция как бихте възприел въвеждането на квоти за излъчване на български песни в ефира?

Квотите за българска музика съществуваха преди години. Това не е нещо ново. Личното ми мнение е, че квотите няма да доведат до развитие на българската музика, защото частните комерсиални радиостанции ще излъчват известните песни. Дали ще бъдат оригинални или кавърверсии, ремикси, това ще са пак песните на Васил Найденов, Дийпзоун, Ицо Хазарта, Криско…общо взето комерсиални хитове. Младите изпълнители се надяват, че с тези квоти ще се появят в ефира, но това няма как да стане, защото хората искат да слушат не нови песни, а любими песни. Ще направим още по-популярни онези певци и песни, които са и без това популярни, а в същото време ще разводним програмите на радиостанциите. Добре по Z-Rock ще пуснат малко български рок, но в нашата радиостанция POWER FM какво да пуснем? Кои са модерните български песни? Те са повечето хип хоп. Затова аз ще бъда принуден да излъчвам песни, които не смятам, че са ок, но задължително трябва да излизат в ефира. Няма да има тласък и импулс за българската музика, ако ще трябва да избираме какво да излъчваме. В същото време ако ми налагат какво да пускам, защо да плащам всичките тези лицензи и разрешителни? Нека ми ги плащат те тогава. Моето мнение е, че въвеждането на квотите ще ни върне в старото положение, когато се въртяха едни и същи изпълнители, защото са обичани и познати…

А новата българска музика?

Новата музика не излиза в ефир не защото е непозната, а защото е лоша…

Е, много сте суров…

Но това е истината. Една песен излиза в ефира, когато е хит. Дали е нова или стара, това няма никакво значение. Квотите за българска музика ще вкарат хитовете, които така или иначе са в ефир.

Но вашите колеги от радиостанциите в Испания, Италия, Франция и най-вече Гърция излъчват много местна музика, а не англоезична. Защо залагат на това?

Те излъчват музика, която се търси и се иска. Слушат я хората и я харесват.

Защо не последвате гръцкия пример, където без задължителни квоти има 95% гръцка музика в ефира?

Не смятам, че са 95%, а някъде около 80%. Просто музиката на гърците е много добра във всички жанрове и освен това в Гърция нямат нашия проблем…“Левски срещу ЦСКА“ в музиката. Поп фолк срещу естрадна музика, рок срещу хип хоп. Няма такава държава като нашата. В Гърция има една музика. Гръцка музика. Без значение какъв стил или жанр е. Те нямат проблем да слушат гръцка музика.  А как е при нас. Ако в България слушаш поп фолк, това е срамно. Казват веднага ,че поп-фолк парчетата са с лош текст. Ако слушаш хип хоп, не било добре, защото текстовете били не знам какви. Ако слушаш естрада, тогава казват, че си прост, защото това била музика от 80-те години на миналия век. Ние сме анти…всички срещу всичко. Ние самите вътре в себе си нямаме такива нагласи и никой не иска да слуша българска музика по принцип. Затова колегите от БГ радио имат проблем. Защото трябва да излъчват Лили Иванова, но и Криско, а феновете на Лили Иванова не харесват Криско и обратното. А в Гърция, която ми давате за пример, хората си харесват музиката и изпълнителите в различни стилове. На всичкото отгоре гърците имат много качествена музика.

Значи прогнозата ви е, че квотите не биха разрешили проблем, а по-скоро биха предизвикали нов?

Ако бяха решили проблемите, щяха да останат. А преди време махнаха квотите, сега пак ще връщаме мъртъвци. Категорично няма да съживят българската музика. Пускането на песен в ефира не носи пари на музиканта. Пари се дават по друг начин. С участия, с концерти, с продажби на албуми. Значи аз ще пусна песен в ефира и какво? Музикантът ще стане известен и ще тръгнат да го търсят? Да,  но хората на искат непознати песни, а търсят своите любими песни. Нашето радио не е национална станция и държавата да ми плаща разходите. Ако държавата ми плащаше, щях да ги пускам всичките родни изпълнители.

 

Е, как ще се излезе от този омагьосан кръг? Казвате, че нов изпълнител не може да стигне до ефир, защото песента му е непозната? Как тогава ще я научат хората?

Може да стигне до ефир, ако песента е хубава. Няма никакво значение нова или стара е песента. Ако е хубава, ще стане хит. Та, нали всяка една песен първо е била непозната, после е ставала известна и слушана. Криско е пуснал нова песен, в началото е била нова, а после хит. Защо? Защото някой я харесал. Ако Кънчо Георгиев има невероятни данни и огромен талант, но прави музика, която никой не иска да чуе, комерсиална радиостанция защо да пуска песните му? А Кънчо Георгиев какво като е музикант. В този смисъл, нека националното радио да ги излъчва. Нали им се плаща за това. Има БГ радио, което има лиценз за разпространение на българска музика. Нека ги излъчва то. Това са национални радиостанции. Защо всички да бъдат задължени с квоти?

Слушате ли българска музика в автомобила си?                                                                                                                                             

Аз създадох първото радио в България само за българска музика. Една година преди да бъде създадено националното БГ радио, в Бургас имаше радио „Атлантик“, което излъчваше само и единствено българска музика. Надявам се, че по този начин давам отговор на въпроса ви.

 

Автор: Красимир Калудов

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...