култура 13 фев. 2020 2020-02-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDAvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e6426d2cb62bd97a513b32e20e233b5e8bbd346e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36962.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тони Димитрова: Би било прекрасно да има повече българска музика в ефира

Тони Димитрова  е една от най-обичаните български певици, а нейните концерти винаги се провеждат пред многобройна публика. Потърсихме я, за да даде мнение дали евентуално въвеждане на квоти за български песни в радио ефира и в телевизионния ефир ще доведе до импулс за родните творци и създатели на музика, както и дали харесва примерите на Гърция, Испания, Франция и Италия, където местната музика има огромна обществена подкрепа

Вие сте изпълнител, който е достатъчно разпознаваем и успешен без квоти за излъчване на българска музика в радиостанциите и в телевизиите…Затова е нормално да ви попитам дали въвеждането на подобно условие би довело до увеличаване на интереса и вниманието на публиката към родната музика?

Аз лично не съм от най-излъчваните по радиата…Там си има абонирани изпълнители, които каквото и да направят, са в ефира. Не зная дали това за квотите ще е добре. Да, има радиостанции, които излъчват българска музика, а други не много на освен определени изпълнители. Казват за едни, че са актуални, а останалите са неактуални или ретро или каквото там било. Да не говорим за нас. Наричат ни „естрада“ ,  малко презрително.

Колкото до квотите…би било прекрасно, ако ще излъчват повече българска музика, защото все пак сме в България и има достатъчно много примери за подобни практики в други държави, в които съм ходила. Но не знам кой би определял кои изпълнители и кои песни ще бъдат излъчвани?

Да не би пак да има „наши и ваши“? Кой би определил и по какви критерии изпълнителите, които ще се излъчват…Ако ще има квоти за българска музика, нека излъчват всички, които правят музика от всички поколения. Млади, опитни, дори от по-възрастното поколение. Наистина се питам кой би определял какво точно ще се излъчва. Като нищо ще кажат „Ааа, тази естрада няма да я излъчваме, ще излъчваме еди какво си“ . Не знам, да не е пак избирателно.

Вашият колега Орлин Горанов прогнозира ,че ако има повече количество българска музика в ефира, тогава ще има и по-голямо качество и по-силен импулс за изпълнители, текстописци, композитори. Съгласна ли сте с тази прогноза?

Прав е Орлин. Само че и той е като мен. Излъчват по радиостанциите само няколко негови песни сякаш други няма. Ако позволите, да дам един пример със себе си. Когато започнах съвместни концерти с филхармонията на Разград, тогава публиката откри мои песни, а те бяха създадени много по-рано. Бяха стари. Казваха ми „Ах, каква хубава нова песен“, а аз им отговарях, че песента е отдавна написана, но я знаят само онези хора ,които са си купили албумите ми, които търсят такава музика.  Няма да забравя как преди време ми звънна Любо Нейков. Беше през есента. Звъни ми и казва „Чух по радиото невероятна песен. „Есента на мама“ Явно музикалните редактори са търсили песни, свързани с есента и заради заглавието са я излъчили. А всъщност песента е за майката ,не за есента. А Любо Нейков ми каза „Такава красива песен, умопомрачителна е. Как е възможно да има толкова красива песен“ Ами, възможно е, но почти нито едно радио не е излъчва.

Затова се страхувам, че с квоти пак ще има избирателност, пак ще има „абонирани“  с голям комфорт. Дано не е така. Но признавам, че не съм мислила за квоти за българска музика в ефира.

Орлин Горанов и Ясен Коцев се позоваха на работещи модели. Те споменаха, че в 12 страни от ЕС има квоти за музика, но пък и дадоха за пример Гърция, където без такива квоти 95% от песните в ефира са гръцки. Как бихте коментирала тези два модела?

Всички сме ходили в Гърция и знаем ,че там почти не може да се чуе в ефира друга музика освен гръцка. При тях това е естествено, нормално. Който се занимава с това, не му се налага да обяснява дали да има или да няма гръцка музика повече или по-малко. Там нещата се случват по естествен път. В Русия нещата са по същия начин.  На много места си защитават родната музика…

А във Франция, където не си падат много много по англоезична музика как е?

Във Франция съм ходила, но не ми е оставало време да слушам каква музика излъчват там…Но кажете ми как българите да не подкрепят българската музика. Разбира се, че трябва да я подкрепят. Намери себе си.

Но как се получава това…не излъчват ваши песни по радиостанциите или поне излъчват едва няколко…как тогава успявате да пълните концертните зали по време на ваши участия?

Аз някога бях го казвала на едни награди на телевизия ММ. Трябваше да връчвам някаква награда на някого. Ама в онзи момент аз и мои песни по телевизия ММ, ама никога. Тогава нещо ме питаха на сцената и аз им казах „Абе, раздавайте си тук наградите, аз отивам на участие“. Това беше моят отговор, малко грубичко прозвучах, но пък си беше точно така. Истината е, че …не искам да се надценявам, но това че години наред ни „премълчаваха“  доведе до обратен ефект. Имаше хора ,които искат да ме слушат, но не ме чуват никъде.  Гостувала съм в телевизии, имам много покани, но избирам внимателно къде да гостувам, защото не искам пък да съм навсякъде. Но точно това, че ни „премълчаваха“ доведе до това ,че телефонът ми години наред не спира да звъни за покани за участия. Е, сега вече тук там ме излъчват по радиостанците, по-често отпреди, но нали знаете. Забраненото е по-сладко. Премълчаното е потърсено. Това е моето обяснение.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...