култура 08 фев. 2020 2020-02-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1kvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--10360c84bafa9deb9facd7edb7795fa704167f70/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36922.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Оперни звезди излизат на бургаска сцена с "Палячи"

Почитателите на класическата музика в Бургас ще имат възможност да се насладят на операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало.

Представлението ще се играе на 11 февруари, от 19:00 ч. в залата на Държавна опера.

На сцената ще излязат Нона Кръстникова, Даниел Дамянов, Александър Крунев, Йордан Христозов и Яни Николов /дебют/.

Режисурата на сложния драматичен спектакъл е на проф. Павел Герджиков.

Цялостната мрачна атмосфера и внушения, пресъздадени от солистите, се допълват от интерпретацията на красивите музикални теми на Леонкавало, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков.

Диригент на артистичния състав на хора към Бургаската опера е Невена Михайлова. Художник на постановката – Иван Попов, помощник-режисьор – Лина Пеева, концертмайстор – Йордан Ковачев.

Съдържание на „Палячи“

Клоунът Тонио излиза пред завесата и споделя с публиката, че това, което ще стане на сцената, е откъс от истинския живот. В гърдите на палячото също тупти сърце. И артистите, както всички обикновени хора, обичат, мразят и невинаги сълзите им са фалшиви.

В малкото италианско селце Монталто е пристигнала трупа пътуващи комедианти. Канио, водачът на трупата, кани заобиколилите го хора на представлението, което ще бъде изнесено същата вечер. Селяните, радостни от срещата, повеждат комедиантите към кръчмата, за да ги почерпят. Канио и Беппе с радост приемат поканата, но Тонино отказва. Селяните, шегувайки се, му подмятат, че той не иска да отиде с тях, за да остане насаме с Неда. Закачката не се харесва на Канио. Той казва, че такива шеги с него са опасни – готов е да убие всеки свой съперник. Канио целува жена си и тръгва с всички към кръчмата. Заканата на ревнивия съпруг е разтревожила Неда. Тя с радост е дошла в това село, където живее нейният любим Силвио. Със свито сърце младата жена мечтае за предстоящата среща с любимия си. Идва клоунът Тонио, който отдавна е влюбен в Неда. Най-после той се е решил да разкрие чувствата си. Обаче Неда се надсмива над него. Когато Тонио, без да може повече да се владее, се опитва да я целуне, тя го отблъсква с камшика си. Обиден и озлобен, Тонио си тръгва, като се заканва да си отмъсти жестоко. Внимателно се приближава Силвио. Младият селянин си дава сметка на каква опасност се излагат и двамата, но е дошъл, за да склони Неда да избяга с него. Тя се колебае, но пламенните думи на любимия й я карат да се съгласи. Двамата се уговарят да избягат още същата нощ след представлението. През това време Тонио, който е следил Неда, довежда Канио. При тяхното завръщане Силвио успява да избяга, без да го познаят. Побеснял от ревност, Канио кара жена си да каже името на своя любовник. Когато Неда отказва, той вдига срещу нея ножа си. Спира го Беппе.

Селяните се събират. Нетърпеливи и весели, те очакват началото на представлението. Сред тях е и Силвио. Неда събира пари от публиката и, доближавайки се до Силвио, му прошепва да бъде внимателен. Всички приготовления са завършени. Започва комедията „Коломбина“. Коломбина (Неда) очаква любовника си Арлекин (Беппе). Долитат звуците на неговата серенада. Грозният слуга Тадео (Тонио) започва да се обяснява в любов на Коломбина. Но влезлият Арлекин го изритва навън. Любовната среща между Коломбина и Арлекин е прекъсната от неочакваната поява на Палячо (Канио). Думите на Коломбина към Арлекин са същите, които по-рано днес Неда е изрекла пред своя истински любовник. Канио не е на себе си. Отново пламнал от ревност, той с нож в ръката иска да научи името на нейния любовник. Неда, ужасена, се опитва да продължи играта и да върне Канио към комедията. Това още повече го вбесява и той забива ножа в гърдите на жена си. Едва сега публиката разбира, че това вече не е представление. Силвио се хвърля, за да помогне на любимата си, но Канио убива и него. В настъпилата тишина отекват думите, проронени от Тонио: „Комедията свърши“.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...