култура 05 фев. 2020 2020-02-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjgvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--83252840bd79a2bbd5c737e460f46128a8b50f2c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36891.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургас привлече вниманието на шест филмови продукции

Бургас е успял да привлече вниманието на шест филмови продукции, които имат желание да пренесат част от снимките си в града.

Най-желаните локации са - Морското казино, Моста, Часовника, Морската градина, о-в Св. Анастасия, Пристанището.

Проектите бяха представени днес пред Комисията по култура в Общинския съвет. Всеки от тях ще се бори за съфинансиране от местния бюджет. В хазната на Бургас са заделени около 100 000 лв. за подкрепа на подобни инициативи. Колко от тях ще бъдат раздадени и кои филми ще получат финансиране, ще стане ясно след около 10 дена.

Първият филм, който беше представен днес в Бургас е „Голата истина за група „Жигули”. Продукцията обещава да привлече пред екраните любителите на хубавата музика и качествената комедия. Режисьор на лентата е Виктор Божинов („Под прикритие”, „Възвишение”, „Връзки”), сценарият е на Ваня Николова („Под прикритие”, „Връзки”), а продуцент е Кръстьо Ламбов. Проектът вече е спечелил първо място по финансиране от Националния филмов център.

Ролите са поверени на Михаил Билалов, Лилия Маравиля, Герасим Георгиев – Геро, Филип Аврамов, Ирини Жамбонас, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова.

Сюжетът проследява историята на една рок банда, имала своя звезден миг през 80-те години, която 30 години по-късно се събира отново на морския бряг.

„Това е една история за връщане към младостта. Животът разпилява героите из цяла България, но накрая ги събира в Бургас. Една несъстояла се навремето любов ще се възроди отново. Филмът представлява сантиментална комедия с интригуващ диалог.”, заяви Михаил Билалов.

Амбицията на екипа е да създаде истински музикални хитове, които след излъчването на лентата да заживеят „собствен живот” и дори да имат видеоклипове.

Очаква се снимките да започнат през втората половина на месец юли 2020 г., а филмът да излезе на екран през пролетта на 2021 г.

Друг проект, който има шанс да се реализира в Бургас е втората част на хитовия филм „Завръщане” на Ники Илиев и Башар Рахал. Продуцент на лентата е Богомил Грозев. Сред известните лица, които зрителите ще видят са красавиците Диляна Попова и Евелин Костова, Орлин Павлов, Александър Кадиев, Башар Рахал и Ники Илиев.

Половината от снимките бъдат в Бургас, а другата половина ще са в Пловдив.

„Целта ни е освен да забавляваме и да вдъхновяваме. Искаме да покажем България по красив начин, без да я идеализираме. Искаме да покажем красивите места на Бургас – гарата, Пясъчните фигури, уличките, плажовете”, коментира Башар Рахал.

По думите на колегата му Николай Илиев макар че филмът е комедия, в един момент те „хваща за гърлото” и ти показва онези истини, които всеки знае, но не всеки осъзнава.

Очаква се снимките в Бургас да започнат в края на август, а премиерата на филма да бъде на 14 февруари следващата година.

„Животински бесове” е третият филм, който беше представен днес в Бургас от Мартин Илиев и Марина Стоименова.

Сценарист на проекта е Александър Чобанов („Дяволското гърло”), режисьор е Георги Костов, а продуцент е Филмова къща „Коруад”. В главните роли зрителите ще видят Бойко Кръстанов, Мариан Вълчев, Деян Донков, Калин Сърменов, Явор Бахаров, Радона Боршош, Радина Кърджилова.

Сюжетът проследява историята на един финансист, който се прибира уж за малко от Лондон, но животът му се преобръща на 180 градуса и той остава за постоянно тук.

„Идеята ни е да покажем, че не е задължително човек да живее в чужбина, за да бъде успял. Градът  ще е  едновременно прекрасен декор и основно действащо лице в продукцията", коментираха пред Комисията по култура авторите на проекта. 

Мартин Илиев, обясни че особено подходящ за реализирането на продукцията е районът около Морска гара.

Общият бюджет на проекта е около 600 000, като 370 са осигурени от Националния филмов център.

Предвижда се снимките в Бургас да започнат през септември 2020 г., а филмът да е на екран през януари – февруари 2021 г.

Четвъртият филм, чието внимание Бургас е привлякъл, е късометражната лента на Ирена Даскалова „Божоле”.

Той обещава да е естетски и вълнуващ, подсказва го текстът на сценария, характеристиката на героите, развитието на отношенията им, мястото на действие - Бургас. Това е класическа любовна история, поставена в спецификата на модерния свят, с неочакван край, характерен често за късия игрален жанр. В центъра е възможната невъзможна любов, която вълнува творците откакто свят светува. Филмът ще се заснеме в Бургас, като за част от останалите роли, се предвижда да бъдат поканени знакови актьори от града. Той ще бъде представен на български и международни кинофестивали.

Наред с филмовите продукции Бургас може да се превърне в снимачна площадка и на два комедийни сериала.

Продуцентите Иван Христов и  Андрей Арнаудов имат желание да пренесат част от снимките на втория сезон на „Съни бийч” именно в Бургас.

„Сюжетът се развива така, че съвсем естествено действието се пренася и в Бургас. Целта ни е да покажем красотата на българското Черноморие.”, коментира Андрей Арнаудов.

В сезон 2 на сериала "Съни бийч" са заложени Beauty Shots: Общи кадри на атмосфера и знакови обекти и локации от Бургас, улавящи красотата на града.

Заснемането на новите осем епизода ще започне това лято, а амбицията на продуцентите е следващата пролет сериалът да излезе отново на екран.

Любителите на забавните сериали ще могат да се насладят на още една продукция, която ще носи името „Аз и моите жени”.

Проектът е на Краси Ванков и Нико Топарев. Режисьори са Зоран Петровски и Зоя Харизанова.

Историята разказва за успешен лекар от София, който по стечение на обстоятелствата трябва да пътува всяка седмица до Бургас. В черноморския град той намира всичко това, което му липсва в столицата. На брега на морето той среща отново любовта и неусетно се оказва двуженец. А това води след себе си редица комедийни ситуации.

„Все още няма да издадем кои ще бъдат главните актьори, но сме се „целили” към максимално популярни лица”, коментира Краси Ванков.

Очаква се снимките на шестте серии да започнат през месец юни, а излъчването на сериала да бъде през пролетта на 2021 г. по БНТ.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...