политика 03 фев. 2020 2020-02-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBblEvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--845259f4cf27db022d5af8b50b01c9ec4c889f24/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36866.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: В историята си Карнобат не е разполагал с повече пари

За първи път в историята си община Карнобат ще разполага с бюджет, чиято приходна част е планирана да надхвъри психологическата граница от 30 млн. лв. Преди да започне обаче администрацията да събира тези приходи и съответно да ги разходва, бюджетът трябва да получи одобрението на общинските съветници на предстоящата сесия. Колегите от електронното издание "Гласът на Карнобат" обаче прогнозираха, че бюджетът може да не бъде приет. Какво ще се случи тогава? Потърсихме за коментра кмета на община Карнобат Георги Димитров.

Г-н Димитров, в онлайн изданието „Гласът на Карнобат“ се появи хипотеза, според която е възможно бюджет 2020 да не бъде гласуван и приет на предстоящата сесия…Има ли такава възможност?

Вашите колеги са направили някакъв свой прочит на събитията. Това е тяхна хипотеза. Затова би трябвало да попитате тях, а не мен. Но колкото и консервативно да ви звучи, аз не работя с хипотези или слухове, а само с факти и точни числа.  Факт е и то безспорен, че бюджет 2020 ще надхвърли „границата“ от 30 млн. лв. Иначе казано, никога в историята си Карнобат не е разполагал с такъв финансов ресурс. Надявам се, че тази амбициозна бюджетна рамка ще получи подкрепата на общинския съвет, за да можем да реализираме важни проекти за града, общината и за хората. А и вече по традиция всяка година в хазната имаме повече приходи от предходната. Не виждам логика защо да променим тази финансова политика.

Значи карнобатлии имат какво да губят, ако бюджетът не бъде приет?

Аз дълбоко вярвам в отговорността  на всички общински съветници от всички групи. Не мисля, че някой от съветниците  би имал такива деструктивни намерения. Но ако дори само за миг си представим, че такава хипотеза с блокирането на бюджета е възможна, то тогава никой няма да спечели и всички ще загубят. Но каквото решат съветниците, това ще е. Администрацията е само изпълнител на решенията на Общинския съвет.

Но какво ще стане все пак, ако бюджетът не получи подкрепа в общинския съвет?

Прави ми впечатление, че вече за трети път ми задавате този въпрос. Интересно ми е кой би искал да се стигне до подобен катаклизъм в Карнобат и на каква цена?  Но ще ви отговоря по този начин. Място за притеснения няма. За толкова години общинската администрация е минала през какво ли не, така че ще се справим и с това положение. Законът е ясен. Ще работим с рамката от предходния бюджет, ако се наложи. В края на краищата никой не ни е обещавал, че ще бъде лесно. Щом сме получили доверието на хората от Карнобат, ще го защитим.

Не съм гадател, не знам кой как ще гласува, но никой и нищо не може да промени факта, че община Карнобат е в много добро финансово състояние и няма неразплатени задължения към нито един доставчик.  

автор: Красимир Калудов

още по темата можете да четете в информацията на "Гласът на Карнобат" тук

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...