култура 29 ян. 2020 2020-01-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2cvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2e74b9b002692603677df78dc1c7ef5a358013e3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36822.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Икони от бургаския музей се реставрират с пари от дарения

Над 8 000 лева за реставриране на икони са събрани от дарителаската кампания, която Регионалният исторически музей в Бургас инициира миналата година.

“Тази кампания е много важна за нас. Иконите, за които става въпрос, са били обект на кражба още преди двадесет години. Конфискувани са от полицията и са предадени на бургаския музей. За съжаление една голяма част от тях бяха в лошо състояние. Поради тази причина вече седма година ние организираме кампании за събиране на средства, като за този период са реставрирани седем икони. През последната година – 2019 г., кампанията ни беше особено успешна.”, заяви д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас.

Той благодари на всички дарители и обясни, че работата по възстановяването на експонатите предстои, тъй като в зависимост от състоянието им процесът може да продължи до две години.

Колекцията от икони, която бургаският музей пази, е наречена „Спасени съкровища”.

Две от наскоро реставрираните икони – на Свети Пантелеймон и на Света Богородица, предстои да бъдат показани в Нощта на музеите през месец май. Иконите на Свети Димитър, на Св. Св. Петър и Павел и на Свети Архангел Михаил са в процес на реставрация.

Още седем икони предстои да бъдат реставрирани, като по-голямата част от средствата, необходими за това, вече са събрани.  

„В музея иконите са обект на проучване, на изследване и това дава възможност за разкриването на тяхната богата същност. От началото на кампанията иконите, за които е предвидено да бъдат реставрирани, са 19 на брой. 12 от тях вече са реставрирани. За част от тях средства е осигурила Община Бургас. Една от иконите е реставрирана безвъзмездно от бургаския художник Митко Иванов, а три от експонатите са възстановени по проект на РИМ – Бургас, финансиран от Министерство на културата.”, обясни Иванка Делева, главен уредник на Историческата експозиция.

Колекцията „Възрожденски икони“ на Бургаския исторически музей е една от най-специалните за културната институция. Повечето от иконописните творби (общо музейните икони са 56) постъпват след полицейски акции и имат интересна съдба. Първите двадесет и пет от иконите са предадени на отговорно пазене през 1995 г., а след това окончателно оставени в музея. Принадлежат към Тревненската художествена школа. Научното изследване на иконите среща сериозно затруднение поради отсъствието на изходни данни - къде са намерени, от кои църкви са отнети, липсват подписи на зографи и датировка.

През 1998 г. още петнайсет големи икони са предадени на съхранение в музея. През 2004 г. с постановление на Районна прокуратура Бургас и тези реликви се завеждат във фонд „Възраждане“. Почти всички, още тогава се нуждаят от аварийно укрепване, почистване и реставриране. Десетилетие след това липсата на финансови средства спъват първоначалните намерения. Едва в последните няколко години (от 2014 г. до сега) Регионалният исторически музей категорично си постави за цел „спасените“ икони да бъдат реставрирани. За това помогна специалната дарителска кампания, чийто резултат са дванадесет вече възстановени икони. В началото на кампанията са включени деветнадесет икони, от които само седем все още не са реставрирани. По-голямата част от средствата за тези седем са вече събрани и предстои и тяхното поетапно реставриране.  През 2018 г. беше проектирана нова Иконна зала, където са подредени по-голямата част от живописните творби и всяка следваща възстановена икона заема свое място в това пространство.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...