култура 21 ян. 2020 2020-01-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaUUvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0eba0c55df1d40c32a3df3d6f95f53f4bca55d0a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36745.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Младежи, живеещи в чужбина, написаха "своето писмо към България"

За шеста поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ организира престижния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“.

Темата на състезанието беше "Моето писмо към България". За първи път тази година в надпреварата участваха младежи, които живеят по всички краища на света.

Най-активно беше участието на млади творци от Испания, Италия, Турция, Германия, Франция, Норвегия и Словакия.

Журито, чийто председател беше писателят Радослав Гизгинджиев, определи победителите. На първо място се класира творбата на Юмюгюл Чавдарова на 18 г. от Текирдаг, Турция. Втората позиция беше за Богослава Петрова на 17 г. от Мюленбекер Ланд, Германия. На трето място се класира Александър Крумов – 15 г. от Бремен, Германия.

"Този проект беше е интересен, защото отразява настроенията на младите извън граница. Палитрата е богата - в едната крайност младите се сбогуват със страната си, сякаш завинаги. А останалата част обещава, че ще направят всичко възможно да се завърнат, когато могат. Хубавото е, че децата вече знаят, че човек открива своята самоличност, когато има очи да се вгледа и в други култури. След тези текстове си даваме сметка, че България е заприличала на онзи, стария разпадащ се дом на бабите и дядовците ни на село – убежище, в което се завръщат все по-рядко. Отново остава въпросът към нашето общество: какво правим ние, за да променим това?", обобщи след финала председателят на журито Радослав Гизгинджиев.

Тъй като всички изпратени творби са били изключително силни, организаторите са стигнали до решението те да бъдат събрани в книга.

 „Разказите и есетата на децата дълбоко ни трогнаха и ни накараха да се замислим за бъдещето на страната ни. Книгата сборник “Писмо към България от младите българи по света” е втора от поредицата ни за „гласa“, мислите и чувствата на децата към страната ни. Тя, освен откоровена изповед на българите в чужбина, ще е и една интересна и ценна съпоставка на първата книга “Моето писмо към България”, публикувана миналата година с творбите на всички млади българи, живеещи в родината”, заяви сподели Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“

Очаква се книгата да бъде представена през месец май, когато е и годишният празник на организаторите.

Корицата отново ще бъде дело на най-талантливите възпитаници на фондацията и центъра за млади таланти от проектите по изкуства.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...