региони 08 ян. 2020 2020-01-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaTQ0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--72c39dafef6b48e70cb25e3561f68db62a07614f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36637.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: Карнобатлии повярваха, че санирането прави домовете им уютни

Още три жилищни сгради в Карнобат ще бъдат обновени и в тях ще бъдат внедрени енергоспестяващи мерки. Целта е блоковете да достигнат най-малко клас „С“ на енергопотребление, а качеството на живот на общо 77 домакинства в постройките да се подобри. И не на последно място да се удължи жизнения цикъл на сградите. Малко след символичното залепяне на първия топлоизолационен детайл кметът на общината Георги Димитров коментира очаквания ефект не само за 219 - те жители в сградите, подлежащи на ремонт, но и за града от проекто "Повишаване на енергийната ефективност н жилищния сектор на Карнобат-2"

Колко лесно или колко тежко е да спечелите надпреварата с 27 общини, за да спечелите финансиране по проекта за енергийната ефективност, т.е за саниране на жилищните сгради в Карнобат?

Не е новина, че сме спечелили някакъв проект. Правим го постоянно.  Що се отнася до тази програма, в нея кандидатствахме на конкурентен принцип. А успяхме да спечелим, защото сме имали качествени документи, готово енергийно обследване и сме доказали необходимостта от всичко това.

Но финансирането по програма едва ли е някаква  даденост за Карнобат…

Не, не е. Конкурирахме се с много общини. Виждате, че имаме 25 жилищни блока завършени и обновени, с новите три ще станат общо 28. Кандидатстваме за още девет.  Очакваме националната програма, защото там финансирането е сериозно. Очаква се финансовият ресурс в нея да достигне около 2 млрд. лв.

А готови ли сте за следващото „отваряне“ на националната програма?

Готови сме с над 40 сдружения на собствениците. Работим по енергийното обследване на сградите, работим със собствениците. Карнобатлии разбраха и повярваха, че това създава уют в домовете им, пести енергия, а градът става по-красив.

Има ли "натиск" от страна на гражданите към администрацията да бъде избрана една сграда за сметка на друга?

Да, има такъв натиск от хората, но критериите за класиране са съвсем обективни. Има независима комисия и там може да се види по какви критерии става класирането. Сега се сещам за един интересен факт. Скоро правихме едно проучване и се оказа, че пренебрежимо малко служители на общинска администрация в Карнобат живеят в санирани сгради. Това означава, че няма никакъв субективизъм при одобрението на кандидатстващите сдружения на собствениците.

Ще успеете ли за месец май за приключите с обновяването на поредните три сгради, какъвто срок беше обявен днес?

Надявам се за Гергьовден, ако не поне да е за 24 май.

автор: Красимир Калудов

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...