политика 21 дек. 2019 2019-12-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3czIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--58a9538fd723774463e1e634d0753390b33f9d86/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36528.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Първа стъпка към изграждане на общински покрити тенис кортове в Бургас

60 000 лв. ще бъдат вложени в създаване на проект за изграждане на леки покривни конструкции върху съществуващи тенис кортове в Бургас. 

На последната сесия на общинския съвет предложението на съветника от „Средна европейска класа“ Красимир Калудов за „покриването“ на два корта доведе до сериозни и продължителни разисквания. Вносителят мотивира докладната си с това, че съществуващите закрити съоръжения не могат да осигурят възможност на всички желаещи състезатели и аматьори да тренират тенис през дъждовните есенни дни и студените зимни месеци, т.е да бъде създадена база за целогодишна заетост. Съветникът посочи като неозползвано предимство това, че общината разполага не само с много кортове с отлично качество на настилките, но и това, че те са разположени на прекрасни локации в града. За съжаление нито един не е покрит.

Общинските съветници дискутираха в детайли дали е оправдано да се вложат  260 000 лв. за строителството на подобна конструкция, дали сумата е прогнозна или окончателна  и дали един нов такъв обект няма да постави под риск съществуващите частни спортни комплекси в Бургас, т.е общината да конкурира нелоялно местни предприемачи.

По време на обсъждането вносителят посочи като алтернативна възможност привличането на финансиране от програма на ITF –Международната тенис федерация, за да не се ощетява бюджета.

Съветникът Калудов се позова и на експертното становище на директора на ОП "Спортни имоти" Живко Иванов, според когото предстоящите промени в Закона за спорта, влизащи в сила през март 2020 год, ще дадат широк кръг от възможности на общините и клубовете съвместно да привличат спонсори и инвеститори за развитието на спортната инфраструктура. По този начин и частните предприемачи в Бургас могат съвместно с администрацията да кандидатстват за привличане на финансиране.

Пред съветниците  кметът на община Бургас Димитър Николов изрази съгласието си с това, че от подобно спортно съоръжение има смисъл. Кметът предложи да бъдат отделени 60 000 лв.  от бюджета за изготвяне на проект за строителство на покривни конструкции над два корта и след това да се търси всяка една възможност за кандидатстване по различни програми за финансиране.

Така, в редактиран и значително по-приемлив за всички вариант, предложението за изграждане на общински покрити тенис кортове в Бургас получи подкрепа от мнозинството съветници при гласуването и беше прието.

Ако подобни съоръжения бъдат построени, те ще могат да изплатят инвестицията в тях от таксите, които ще заплащат за тренировки и състезания клубовете и тенисистите аматьори, т.е ще гарантират и приходи в бюджета.

В момента в Бургас има два покрити частни спортни комплекса с добри условия, но тъй като тенис клубовете са общо 8, през зимата базата е недостатъчна.

 

снимка- от архивите на Българска федерация по тенис

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...